Home Izdvojeno Državni vrh odaje počast ministru i gradonačelniku: In memoriam Ivan Šuker (1957...

Državni vrh odaje počast ministru i gradonačelniku: In memoriam Ivan Šuker (1957 – 2023)

PODIJELITE
Foto: Zlatko Srbelj

Grad Velika Gorica i Ministarstvo financija Vlade Republike Hrvatske održavaju komemorativni skup u sjećanje na prerano preminuloga bivšega gradonačelnika Velike Gorice i bivšega ministra financija Ivana Šukera. Komemoracija se održava u Dvorani Gorica Pučkoga otvorenog učilišta. Ispred ulaza u dvoranu građani se upisuju u Knjigu sućuti.

Skupu sjećanja nazoče obitelj Šuker, premijer Andrej Plenković, aktualni ministar financija Marko Primorac i bivši ministri Zdravko Marić, Martina Dalić i Boris Lalovac, potpredsjednici vlade Oleg Butković, Davor Božinović i Branko Bačić, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i bivši predsjednik Željko Reiner, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar te brojni drugi kolege iz Vlade, Hrvatskoga sabora, Grada Velike Gorice, kulturnog, sportskog i javnog života.

Uz izraze sućuti obitelji, prijateljima i kolegama, na komemoraciji su govorili su premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministri financija Marko Primorac i Zdravko Marić te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Posljednji ispraćaj Ivana Šukera održat će se danas u 14 sati na gradskom groblju u Velikoj Gorici.

AČKAR: ŠUKER NIJE DAO DA SE SRUŠE OBITELJSKE KUĆE ZBOG IZGRADNJE OBILAZNICE

“Ivan Šuker bio je jedna od ključnih osoba u razvoju metropole Turopolja. Ostavio je neizbrisiv i ključan temelj svega onoga što će se događati u Velikoj Gorici jer nikad u svom političkom djelovanju nije zaboravio Veliku Goricu. Tražio je uvijek puno od svojih suradnika, tražio je vrhunski nivo. Šuker nije dopustio da se Velika Gorica razvija u nekom slučajnom pravcu. Zbog njegovoga podizanja prometne infrastrukture, Gorica je danas svijetu otvorena u svim smjerovima. Šuker nije dozvolio da se radi izgradnje obilaznice ruše obiteljske kuće. Osnovao je Veleučilište, Centar za djecu, mlade i obitelj te jednu od najvećih poslovnih zona našega grada Meridijan 16. Bilo je lako preuzeti Veliku Goricu na temeljima koje je on postavio”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar na komemoraciji.

PLENKOVIĆ: OD ŠUKERA SAM NAUČIO BIRATI RASPRAVE I KORISTITI ARGUMENTE

“Izgubili smo velikoga čovjeka, političara, prijatelja, obiteljskoga čovjeka, svestranog čovjeka široka i velika srca. Naučio sam od njega jako puno. Bio je jedan od onih političkih aktera koji je predstavljao kontinuitet. Pamtio je tko je zastupao kakve politike i kakve stavove u različitim vremenima, vladama i sazivima sabora. Bio je enciklopedija politika i političkih stavova koja mi je silno pomagala kao mladom zastupniku. Od njega sam naučio kako birati političke rasprave i koristiti argumente, što znači boriti se za svoja uvjerenja a pritom respektirati druge političke aktere. Nije prelazio crtu. Bio je odrešit, znao je uvijek iskazati svoj stav. Ivan Šuker punim je plućima živio svoj politički život i prerano nas je napustio”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

PRIMORAC: OČUVAO JE POVJERENJE U HRVATSKE JAVNE FINANCIJE

“Ostat će upamćen kao ministar financija. Pod njegovim vodstvom donesen je niz odluka i temeljnih financijskih akata koji su u bitnome odredili razvoj suvremenih hrvatskih javnih financija. Ne smije se zaboraviti njegov doprinos prilagodbi našeg financijskog sustava Europskoj Uniji tijekom završne faze priprema za članstvo. Uveo je OIB, koji je osnova financijske uređenosti naše države, a bio je ministar u vrijeme teške novčarske krize, kada se je svijet našao u recesiji. Reagirao je odlučno da bi zadržao financijsku stabilnost države, ali i očuvao povjerenje građana i međunarodne financijske javnosti u hrvatske javne financije”, rekao je ministar financija Marko Primorac.

MARIĆ: OSJEĆAO SAM PORED NJEGA USHIĆENJE ISTINSKOG DOMOLJUBA

“Opraštam se od šefa, kolege i prijatelja. Kako sam ga doživio i kako ću ga se uvijek sjećati. Od 2005. godine, kada me je prvi put pozvao u Ministarstvo financija do dva dana prije nego što će nas napustiti. Istaknut ću one njegove vrline koje su mi se najviše utkale u srce i u misli. Pamtit ću mnogo situacija gdje stojim kraj njega s rukom na srcu i osjećam njegovo uzbuđenje, ushićenje i ubrzani puls istinskog domoljuba jer sviraju Lijepu Našu. U Ministarstvu financija stvorio je klimu slobode djelovanja, posebno nama mladima i ambicioznima, entuzijastičnima da ostvarujemo ambicije i testiramo ideje. Na sebe je isključivo primao udarce dobro pazeći da metak ne zaluta u nekoga od nas”, rekao je bivši ministar financija Zdravko Marić.

JANDROKOVIĆ: IMAO JE POVJERENJE HRVATSKIH GRAĐANA

“Malo je onih političara koji su šest puta birani u hrvatski sabor. Pokazuje to da je imao povjerenje hrvatskih građana te da su poštovali i cijenili ono što je on kao političar radio. Pamtim ga kao čovjeka koji je čvrsto zastupao svoje stavove i za njih se borio te kao argumentiranog sugovornika. Nije lagano u politici, koja je jedan strastven posao, ne prelaziti crtu, i to su prepoznavali i njegovi politički protivnici. Šuker je dao veliki obol našem ulasku u Europsku Uniju. To su bile godine velikih reformi i Ivan je bio ključan u njihovoj implementaciji. Strastveno je zagovarao ideje koje su se kasnije pokazale dobrima i korisnima za kvalitetu života naših ljudi”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Ivan Šuker je rođen 12. studenog 1957. u Livnu. Bio je ministar financija u Vladi Republike Hrvatske, gradonačelnik Velike Gorice, predsjednik Kriznog stožera Velike Gorice u vrijeme Domovinskoga rata te počasni građanin Velike Gorice.

Šukerov otac je iz mjesta Gornji Rujani kod Livna preselio s obitelji u Veliku Goricu, gdje se je trajno nastanio. Budući ministar financija imao je tada osam godina. Ivan Šuker u braku s Andreom Šuker dobio je dvoje djece, sina Marka i kćer Katarinu.

U Hrvatski sabor Šuker je ušao na izborima 2000. godine kao zastupnik Hrvatske demokratske zajednice. Za saborskog je zastupnika izabran čak šest puta, a zadnji saborski mandat završio mu je u srpnju 2020. godine. Tijekom mandata bio je, među ostalim, član Odbora za financije i državni proračun i član Odbora za lokalnu samoupravu. Šuker je bio jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika HDZ-a i kada je bio na vlasti i u opoziciji.

>>> Šuker je govorio u Hrvatskom saboru više od 3000 puta

Šuker je završio u Zagrebu Srednju strojarsku školu. Nakon odustajanja od studija strojarstva, pohađao je Ekonomski fakultet u Zagrebu gdje 1983. završava stručni studij, a diplomirao je na temu “Izvozni krediti i osigurane naplate” 1997. godine. Zapošljava se 1984. kao glavni knjigovođa u Odsjeku za budžet Općine Velika Gorica, nakon čega 1986. prelazi na posao šefa računovodstva u Gradskoj konferenciji Saveza socijalističke omladine Hrvatske.

Između 1990. i 2000. godine Ivan Šuker obavlja istovremeno mnoge poslove u Velikoj Gorici i Zagrebu. 1990. godine postaje član Izvršnog vijeća Skupštine općine Velike Gorice i voditelj Porezne uprave Velike Gorice. Od 1993. do 1997. bio je vanjski član Poglavarstva Grada Zagreba. Bio je podžupan Zagrebačke županije u razdoblju od 1997. do 2000. godine. Po završetku posla u poreznoj upravi prelazi u Sabor, gdje ostaje do izbora za ministra financija.

>>> Kolege se opraštaju od Ivana Šukera: “Ostavio je trag u modernoj hrvatskoj politici”

Godine 2000. postao je i čelnik Gradskog odbora HDZ-a te gradonačelnik Velike Gorice. Izabran je i u Predsjedništvo HDZ-a. Na unutarstranačkim izborima na VII. Općem saboru HDZ-a 2002. podržavao je Ivića Pašalića a ne Ivu Sanadera. Unatoč tome izabran je za potpredsjednika stranke te je obnašao dužnost ministra financija u vladi Ive sanadera, čiji je bio i potpredsjednik od 2003. do 2008. godine. Šuker je bio najdugovječniji ministar financija u hrvatskoj povijesti. Smijenila ga je Jadranka Kosor pri rekonstrukciji Vlade, a naslijedila Martina Dalić.

Godine 2008. Svjetska banka dodijelila je Hrvatskoj nagradu „Top Ten Reformer“ za ostvarene reforme u gospodarstvu (Doing Business 2008.), te certifikat o članstvu ministru Šukeru u Klubu reformatora kao posebnu nagradu za izvanredne uspjehe u provođenju reformi poslovnog okruženja.

>>> Preminuo je Ivan Šuker

Na unutarstranačkim izborima u HDZ-u 2012. godine priklonio se je Tomislavu Karamarku, a doživljava poraz na izborima za mjesto potpredsjednika stranke. Nakon izlaska iz Hrvatskoga sabora 2020. godine manjim intenzitetom je sudjelovao u javnom i političkom životu.

Šukera se je spominjalo u kontekstu dovođenja konkurencije Croatia osiguranju iz Njemačke te u skandalu oko Glasnika Turopolja. Svjedočio je na suđenju Ivi Sanaderu u slučaja Planinska kao svjedok obrane te je ispitan u USKOK-u zbog afere Fimi media.

U svojim mladima danima Šuker je bio košarkaš Radnika. Bio je jedan od pokretača košarke u Velikoj Gorici te od 1997. godine i predsjednik Košarkaškog kluba Gorica, gdje se aktivno zadržao dva desetljeća. Od 2002. do 2004. te od 2015. do 2016. obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza. Dobitnik je nagrade za životno djelo Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice te nositelj titule počasnog građanina Velike Gorice.