Home Politika Domovinski pokret izložio program za županiju: U fokusu sigurnost građana i tehnološka...

Domovinski pokret izložio program za županiju: U fokusu sigurnost građana i tehnološka rješenja

Predstavljena su dva kandidata za dožupana - Damir Čičak i Antonio Marin

PODIJELITE

Domagoj Lovrić, kandidat Domovinskog pokreta za župana Zagrebačke županije danas je u Velikoj Gorici predstavio svoja dva dožupana Damira Čička i Antonia Marinu koji su u kratkim crtama predstavili dio programa za Zagrebačku županiju.

Želim se na današnji praznik osvrnuti na svoj moto da je u radu spas. Domovinski pokret oko sebe okuplja ljude koji žele raditi za dobrobit društva, koji imaju svoju profesiju i perspektivu. U svoje djelovanje želimo uključiti sve građane, stručnjake i one koji žele doprinijeti razvitku našeg društva.”, govori Domagoj Lovrić te time najavljuje jedan od dijelova programa za župana, a to je pronatalitetna politika te gledanje županije kroz mlade, obrazovanje i demografski razvoj.

Žele uvesti sustav ocjenjivanja službenika

Napominje kako mladi ljudi u županiji trebaju biti sustavno educirani i zaposleni u gradovima i općinama kako bi se spriječio odljev u druge zemlje te smatra kako se isto može postići preustrojem i organizacijom Zagrebačke županije. “Trenutno je sustav zagušen pretjeranom administracijom s kojom se susrećemo svaki dan. Naši gospodarstvenici ne mogu disati i funkcionirati u takvom sistemu. Jedan od mojih prvih poteza bit će preustroj županije u jednu funkcionalnu cjelinu s transparentnom administracijom.“, govori Lovrić te dodaje da će uvesti sustav ocjenjivanja službenika te da će svatko imati mogućnost sudjelovati u transparentnosti rada administracije.

Damir Čičak, jedan od dva kandidata za dožupana koji je danas predstavljen, inače je hrvatski dragovoljac i vojnik te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zaprešić. “Program vezan uz sigurnost stanovništva bazira se na sigurnosti građana, skupina i društva u cjelini koja je temelj svih drugih dijelova programa.”, govori Čičak te dodaje osvrt na neorganiziranost i neučinkovitost civilnih službi nakon potresa i katastrofa. Navodi i kako je došlo do degradacije i isključivanja udruga građana u sustavu civilne zaštite.

Vidjeli smo da pripadnici, dobrovoljci i aktivno uključeni članovi nisu bili adekvatno simulirani. Kada dođemo na vlast poradit ćemo na uključivanju stanovništva u osobnu i uzajamnu zaštitu putem organiziranja vježbi civilne zaštite, povjerenicima civilne zaštite i njihovim zamjenicima, socijalnom pitanju na način da ćemo beneficirati dobrovoljce uključene u civilnu zaštitu te ćemo krenuti u osposobljavanje stanovništva, mlađu populaciju, djecu i mlade., objašnjava dio programa Čičak te dodaje i projekt suosnivanja profesionalne vatrogasne postrojbe koje će povezati dosadašnje postrojbe. Napominje kako je ključ svega osposobljavanje svih stanovnika te šalje poruku da svi izađu na izbore i glasaju za njih jer im je temelj zaštite sigurnost svih stanovnika.

U programu tehnološka rješenja za razvoj županije

Antonio Marin iz Dugog Sela usmjerava se na gospodarski razvoj Zagrebačke županije te navodi kako Domovinski pokret nudi moderna, tehnološka rješenja za razvoj županije na gospodarskom planu. “Osnovni zadatak je povezivanje općina i gradova u razvijenosti unutar županije. U županiji postoji problem prevelikog jaza u razvijenosti općina zbog političkih i elitističkih interesnih skupina koji su povezani u općinama i gradovima s lokalnim gospodarstvenicima.”, govori Marin te dodaje da će brojnim olakšicama potaknuti investitore na ulaganje. Napominje i kako novaca u Proračunu ima, ali da se i novi moderni projekti mogu pokrenuti i uz pomoć novaca Europske unije. Izlaganjem podataka o BDP-u Zagrebačke županije i ističe nerazvijenost u usporedbi s Gradom Zagrebom.

Problemom smatra i neriješene imovinsko-pravne odnose u poduzetničkim zonama unutar županije kao niti komunalna infrastruktura. “Želimo ponuditi moderna rješenja za razvoj društva Zagrebačke županije. To su postrojenja za biokompostiranje i pretvaranje u električnu energiju. Projekti su mogući i ostvarivi, posebice po pitanju ekologije, hrane i prirodnih resursa. Javlja se i potreba razvoja pametnog poljoprivrednog zemljišta.”, objašnjava Marin te napominje kako bi se ulaganjem u smart farming dobilo na kredibilitetu i važnosti.

Ovo je dio programa koji je danas predstavio Domovinski pokret na razini Zagrebačke županije, te su okupljanje završili s pozivom svim građanima da izađu na izbore uz riječi: “Razmišljaj domovinski i pokreni se! Izađite na izbore jer jedino vaša odluka može donijeti promjene.”