Home Izdvojeno Dođite u subotu u Mraclin na paljenje rakije

Dođite u subotu u Mraclin na paljenje rakije

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Subotnji praznik Dan neovisnosti rezerviran je za paljenje rakije u Mraclinu. Manifestacija “Dučecove špelancije” je zabavnog, tradicionalnog i gastronomskog karaktera, a održava se na Jančetovom gruntu u Ulici braće Radić 84.

Šljivarsku spelanciju vodit će Zlatko Galeković Kiki, jedan od posljednjih čuvara te stare vještine. Iako su šljive rodile u manjem broju zbog ovogodišenjeg mraza, ima ih dovoljno da se običaj održi. Kotao se pali u 14 sati i prve kapi tropice, odnosno aperitiva očekuju se već oko 17 sati. Posjetitelji će moći probati i turopoljski gulaš Vere Vincek Mamuline te kukuruzni kruh i “podrapane gaće” Vesne Tafre.

Vjekoslav Kovačić, presjednik KUD-a Dučec nam je objasnio zašto se koristi naziv paljenje rakije. – U tehnološkom postupku izrade rakije, prije nego se rakija počne stavljati u flaše, uvijek se malo rakije ubaci u kotao i zapali. Prema boji plamena određuje se jačina rakije, odnosno količina alkohola u njoj. Stoga, što je plamen plavlji, rakija je “jača”, a što je narančastiji, odnosno žući, rakija je “slabija” – rekao je Kovačić.

Manifestacija počinje u 15 sati, a u slučaju lošeg vremena preselit će se na natkrivenu terasu kod igrališta NK Mraclin, poručili su iz Upravnog odbora KUD-a Dučec.