Home Izdvojeno Davor Rostuhar večeras se vraća u Veliku Goricu

Davor Rostuhar večeras se vraća u Veliku Goricu

Nakon što je u listopadu 2017. godine u Gorici održao predavanje uoči odlaska na Južni pol, večeras će govoriti o toj jedinstvenoj ekspediciji

PODIJELITE

Putopisac i avanturist, Davor Rostuhar, 17. siječnja 2018. ostvario je svoj san – osvojio je Južni pol. On je prvi i jedini Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 47 dana tijekom kojih je prešao 1 163 kilometra sam, bez dostave hrane i bez upotrebe vanjske energije.

U listopadu 2017. godine u Velikoj Gorici održao je predavanje ”Usudi se sanjati”, a večeras u 19 sati u Gradskoj vijećnici ispričat će kako je ostvario san. Kroz multimedijalno predavanje ”Polarni san – prva hrvatska ekspedicija na Južni pol” bit će prikazana kombinacija intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe.

– Putem se autor slama, izlazi iz okvira onoga što je vjerovao da je maksimum njegovih mogućnosti, diže se i pada i naposljetku doživljava trijumf na način na koji nije mogao niti zamisliti. Cijeli proces je dokumentiran, od samog začetka sna do ostvarenja istog – najavljuju u POUVG.

Davor se za ekspediciju pripremao posljednje dvije godine. Tijekom priprema posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva puta se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača.