Home Travel Davor Rostuhar osvojio Južni pol i ostvario san

Davor Rostuhar osvojio Južni pol i ostvario san

PODIJELITE

Jučer u 19 sati po hrvatskom vremenu, Davor Rostuhar uspješno je završio Prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol. Time je Davor ostvario svoj dugogodišnji san.

Ekspedicija je trajala 47 dana. Davor je sam na skijama prohodao 1 163 kilometra (ukupan uspon 2 800 metara) od ruba Antarktike do Južnog Pola i tako postao prvi Hrvat te 21. osoba na svijetu koja je u tome uspjela. Dnevno je hodao između 10 i 12 sati te prelazio u prosjeku 25 kilometara dnevno. Sve što mu je potrebno za život od šatora, hrane, oprema i slično, vukao je u sledu koji je na početku ekspedicije težio 135 kilograma. Imao je ukupno tri dana pauze.

Temperature su bile između -15 i -27, uz osjećaj hladnoće čak do -50, no Davor putem nije imao nikakvih problema. Trenutno se osjeća fantastično i veseli se što će uskoro pojesti pizzu i stati pod topli tuš.

– Presretan sam jer sam sami sebi dokazao da je moguće ostvariti snove. Postavio sam si ambiciozan cilj i putem do ostvarenja htio dokazati da se uz puno rada, vjere, truda i predanosti može ostvariti što god poželiš. Nadam se da će ova moja priča motivirati i druge ljude, kao što su drugi motivirali mene. Slijedite svoje snove. Moguće je! – poručio je Davor nakon osvajanja Južnog pola.

U Hrvatsku će se vratiti krajem siječnja, a o svom putovanju planira napisati knjigu koju će premijerno predstaviti na predavanju u Lisinskom krajem travnja.

Prije ekspedicije Davor je o svom snu govorio na brojnim predavanjima, a jedno od njih održao je u listopadu prošle godine u Velikoj Gorici gdje redovito predstavlja svoje putopise.