Home Crna Kronika Četiri godine zatvora radi izazivanja prometne nesreće zbog koje mu je poginuo...

Četiri godine zatvora radi izazivanja prometne nesreće zbog koje mu je poginuo prijatelj

PODIJELITE

Martin Arbanas 9. studenog 2014. godine u maćehinom golfu bježao je makadamskim putem uz nasip od policije koja ga je pokušavala zaustaviti. S njim u autu bio je i Robert Pisačić. Kod lovačkog doma Srna kod Kušanca u smjeru Velike Gorice Martin je sletio s kolnika u kanal oborinskih voda Sava-Odra. On je zadobio lakše tjelesne ozljede, a njegov prijatelj Robert teške zbog kojih je završio u komi te je nakon 24 dana preminuo u bolnici na Rebru. Kako piše Hajdi Karakaš Jakubin na portalu jutarnji.hr, hladnog pogleda i bez trunke emocije Martin Arbanas (21) slušao je u sudnici velikogoričkog suda izricanje nepravomoćne presude prema kojoj je osuđen na četiri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja u kojoj je poginuo Robert Pisačić (17).

Iako je obitelj Arbanas od tog kobnog dana 9. studenoga 2014. uvjeravala sve redom da je za upravljačem Golfa dvojke sjedio nesretni maloljetnik, s obzirom na to da su njegovo tijelo policajci zatekli na vozačevu sjedalu kad su stigli na mjesto nesreće, kombinirano medicinsko vještačenje ozljeda, ali i vještačenje Robertova mobitela s kojeg je Martin grozničavo s poprišta nesreće tog jutra uputio čak sedam poziva svojoj obitelji pokazali su upravo suprotno – Martin Arbanas je vozio, a Robert Pisačić je sjedio na suvozačevu mjestu. Sutkinja Kornelija Kallay-Blažeković kao olakotnu okolnost pri izricanju presude uzela je Arbanasovu mladost i raniju neosuđivanost, piše Karakaš Jakubin.

Okrivljeni Arbanas cijelo se vrijeme branio šutnjom, a jedino što je rekao u sudnici je: ‘Nisam kriv’. Četverogodišnja kazna na koju Arbanas ima pravo žalbe nije nikakva utjeha obitelji preminulog Roberta.

-Martinovo lice u sudnici je bilo betonski zid. Sutkinja je rekla da u svojoj karijeri još nije srela čovjeka koji pri ovakvom djelu nije pokazao grč mišića na licu, iskru u oku… I ne, nije mi ni sad lakše. Policija je aljkavo obavila posao. Policijsko izvješće mijenjalo se četiri puta u ovom slučaju koji je pun nelogičnosti. Policajci Golf nisu slikali u kanalu, nego tek kad su ga stavili na kran, i to s neoštećene strane. A nedugo potom Golf je uništen na deponiju CIOS-a pod izlikom da ne plaća ležarinu. Tri dana nakon prometne Arbanasi su nam vratili sinov novčanik u kojem su bile dvije kune i prometna dozvola Martinove maćehe! Zar je to normalno? Pet dana nakon prometne vratili su nam i Robertov mobitel s kojeg su izbrisali sve kontakte, ali vještačenje je pokazalo istinu. Danas su mi jasni ti potezi – kaže za Jutarnji list Emina Pisačić, majka stradalog Roberta. Više možete pročitati ovdje.