Home Izdvojeno Betlehemsko svjetlo mira obasjalo Veliku Goricu i okolicu

Betlehemsko svjetlo mira obasjalo Veliku Goricu i okolicu

Velikogoričani ga imaju mogućnost preuzeti i dalje dijeliti sa svojim bližnjima, kako bi njegova poruka doprla do što većeg broja duša. Evo gdje i kada ga možete preuzeti

PODIJELITE

U Veliku Goricu su Turopoljskih skauti početkom prosinca donijeli poruku mira, dobrote i ljubavi koju nosi Betlehemsko svjetlo. Svjetlo je nakon povorke doneseno u župnu crkvu Navještenja Blažene djevice Marije na blagdan Svete Lucije, nakon toga na Svečanu akademiju povodom Dana Grada Velike Gorice, a potom i na Lucijsko spravišće Plemenite opčine turopoljske.

Širenje poruke kojom u vremenu priprave za Božić podsjeća na samo Svjetlo svijeta, nastavljeno je prošle nedjelje, 18. prosinca, kada su ga velikogorički skauti podijelili sa župljanima u Pokupskom, Ščitarjevu, Vukovini i Novom Čiču, a istog je dana Betlehemsko svjetlo doneseno na svete mise i u župu Blaženog Alojzija Stepinaca te župu Svetih Petra i Pavla u Velikoj Gorici.

Od tada Velikogoričani ga imaju mogućnost preuzeti i dalje dijeliti sa svojim bližnjima, kako bi njegova poruka, toliko potrebna svima u ova nemirna vremena, a osobito u vremenu Došašća, doprla do što većeg broja duša. Do Božića će turopoljski skauti Betlehemsko svjetlo donijeti i u Veliku Mlaku, na misu zornicu u petak, 23. prosinca u župnu crkvu Presvetog Srca Isusova.

O Betlehemskom svjetlu

Izviđači-skauti Austrije koji su 1988. godine prvi puta donijeli Betlehemsko svjetlo iz spilje Isusova rođenja u Betlehemu su donošenje Svjetla pretvorili u tradicionalnu programsku aktivnost. Ideja i realizacija prihvaćena je u skautskim organizacijama mnogih zemalja Europe kao ideja Betlehemskog svjetla mira. Program je prerastao u veliku međunarodnu skautsku aktivnost i to ne samo u Europi.

Betlehemsko svjetlo postala je planetarno popularna izviđačka aktivnost, lijepo prihvačena od Crkve i u mnogim nacionalnim i lokalnim zajednicama. Pokrenuli su je austrijski izviđači nakon što je na Božićnu večer 1986. godine u televizijskoj emisiji u kojoj si gledatelji međusobno pomažu, jedna gledateljica u znak zahvale za pomoć odlučila darovati svjetiljke umjesto uobičajenih božićnih darova. Tako se razvila divna ideja, prihvaćena u mnogim Europskim zemljama – ideja Betlehemskog svjetla mira.

Svjetlo je apsolutni simbol Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa Krista, sina Božjega i Svjetla svijeta. Njegovim rođenjem obećan je mir svim ljudima dobre volje.

Od 1988. godine austrijski izviđači redovito u Europu donose svjetlo upaljeno u špilji Isusova rođenja u Betlehemu. Pali se tradicionalno prvu nedjelju došašća na mjestu Kristova rođenja i avionom dovozi u Austriju. Tu ga izviđači iz brojnih europskih i zemalja svijeta preuzimaju i nose u svoju domovinu. Hrvatski izviđači ga tradicionalno, odmah po dolasku u domovinu, donose u zagrebačku prvostolnicu. Odatle Betlehemsko svjetlo kreće u pohod po Hrvatskoj. Izviđači ga donose u svoje gradove, mjesta, biskupije, župa i ustanove širom Hrvatske, u mnoge domove, škole i bolnice.

Pokrovitelj ove akcije je Sabor Republike Hrvatske čiji predstavnik sudjeluje pri unosu Svjetla te na misi u Zagrebačkoj katedrali.
Osim u brojne župe, ustanove i institucije u lokalnim zajednicama hrvatski izviđači redovito Betlehemako svjetlo donose u Hrvatski Sabor, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, danas Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Hrvatski crveni križ, Hrvatsku gorsku službu spašavanja i mnoge druge ustanove.

Savez izviđača Hrvatske Betlehemsko svjetlo donosi u Hrvatsku od 1992. i to je jedna od najvećih izviđačkih aktivnosti tijekom godine gdje se spontano okuplja velik broj članova, roditelja, prijatelja izviđača i građana Hrvatske.

Zanimljivo je da je Betlehemsko svjetlo jedini otvoreni plamen koji se smije prevoziti zrakoplovom. Za prijenos svjetla dizajniran je poseban fenjer u kojem se čuva Svjetlo tijekom putovanja između Betlehema i Austrije, a tako u Europu dolazi od samih početaka. Jedan od prvih ručno izračenih drvenih lampaša, koji je za prihvat Betlehemskog svjetla izrađen u Hrvatskoj, nalazi se u Etnografskom muzeju u Zagrebu kao dio fundusa tradicijskih obilježja Božićnih blagdana u našim krajevima, a jedan je u riznici Zagrebačke katedrale.

Izvor: Turopoljska udruga skauta TUR