Home Vijesti Bazen, sudbina radnika Dalekovoda, tržnica i ZET-ova garaža glavne teme aktualca

Bazen, sudbina radnika Dalekovoda, tržnica i ZET-ova garaža glavne teme aktualca

PODIJELITE

Jučer je održana 6. sjednica Gradskog vijeća. Na aktualcu su se pitanjima izmjenjivali oporbeni vijećnici i oni iz vladajuće koalicije. Marka Šimca iz MOST-a zanimalo je kada će se urediti prometna regulacija kod novog trgovačkog centra ERA te zašto je došlo do smjene direktora u gradskim komunalnim poduzećima. Gradonačelnik Dražen Barišić rekao je kako do prometnih gužvi u tom dijelu grada dolazi jer mnogi koji to mogu, ne koriste alternativne pravce te da u Gradu razmatraju moguća alternativna rješenja. O smjeni sada već bivših direktora i imenovanju novih u komunalnim poduzećima kratko je rekao: ”Ovi do sada su bili odlični, a ovi su još bolji”. Šimac je na kraju o tome zatražio pismeni odgovor, a nakon aktualnog sata održao je konferenciju za medije.

HDZ-ovog vijećnika Darka Bekića zanimalo je što je s pristupnom cestom za bazen, odnosno hoće li Grad morati otkupiti sporno zemljište za 1,5 milijuna kuna, te hoće li Trg maršala Tita biti preimenovan u Trg grada Vukovara. Gradonačelnik je rekao da će bazen biti u funkciji najkasnije 1. lipnja, a da danas ima sastanak sa županom Stjepanom Kožićem. – Mislim da će to biti na obostrano zadovoljstvo vrlo brzo riješeno. Vjerujemo u dobre namjere našeg župana Kožića i partnerski odnos koji je bio i prije same izgradnje bazena pa samim time i pristupne ceste – rekao je gradonačelnik. Što se tiče preimenovanja Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara, Barišić je rekao da će tako Velika Gorica odati počast gradu heroju te da planiraju napraviti mali vukovarski vodotoranj i da na prigodnoj ploči budu ispisana imena poginulih branitelja Vukovara.Zvonimir Stjepić iz Živog zida je upitao gradonačelnika je li upoznat sa situacijom u poduzeću ”Dalekovod proizvodnja” u kojem radi 450 Velikogoričana i kojima zbog najavljenog smanjenja plaća prijete blokade računa, ovrhe i deložacije. Također ga je zanimalo što će biti s gradskom tržnicom, odnosno, do kada će ona biti na otvorenome. Barišić je rekao da je razgovarao s direktorom poduzeća ”Dalekovod proizvodnje” koji mu je pojasnio da će biti ”korekcije primanja” i da će se uvesti stimulacije i bodovanja. – Izrazio sam interes i zabrinutost, no to je u ovlastima direktora, mi se možemo samo interesirati – rekao je Barišić. Zasmetalo ga je što se o tržnici stalno govori u negativnom kontekstu jer se time smanjuje interes među kupcima, dok se trgovcima koji ondje rade smanjuju prihodi. Podsjetio je kako je ona privremeno rješenje, ali da sada ne možemo imati bolje.

Stjepan Kosić (HDZ) osvrnuo se na kolektivne pregovore s djelatnicima u predškolskom odgoju upitavši zamjenika gradonačelnika, Krešimira Ačkara, kakvo je trenutno stanje na tom području. Ačkar je rekao da su vrlo blizu dogovoru, da zaposlenici u dječjim vrtićima zaslužuju povišicu te još samo treba ”definirati vremenski tijek u kojemu ćemo to ostvariti”. Pohvalio se i da su sindikalni pregovori s trgovačkim društvima uspješno provedeni.

Jesu li sve dozvole za projekt Aglomeracija Velika Gorica ishođene te kada kreću radovi zanimalo je HSS-ovog vijećnika Igora Horvačića. Barišić je rekao da su svi dokumenti i dozvole ishođene te da će radovi početi ovo ljeto nakon što prođu svi natječaji i žalbeni rokovi. Dodao je kako će cijeli projekt biti predstavljen na javnim skupovima u Buševcu i Mraclinu.

Željko Stanilović upitao je što je s oborinskim kanalom u Lukavcu i komunalnom naknadom za stanovnike koji žive na uzletno-sletnom koridoru Zračne luke. Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet, Dubravko Katulić, rekao je da će radovi na oborinskom kanalu početi 2019. godine, a gradonačelnik Barišić da su pregovori oko komunalne naknade u završnoj fazi.

Što je s izgradnjom drvenog mosta u Čičkoj Poljani te ugovorima s dobavljačima i izvođačima radova za bazenom što su još prije zatražili na uvid, upitao je Marijo Zdelar (SDP). Gradonačelnik je rekao kako traže rješenje za most, a jedno od njih je korištenje suhe hrastovine od Kučkog mosta za obnovu toga u Čičkoj Poljani koji nije obnavljan 30-40 godina. Podsjetio je kako je kanala objekt u vlasništvu Hrvatskih voda te da su zatražili ispitivanja o trenutnom stanju mosta, odnosno njegovoj nosivosti. Ponovno je Barišić izrazio nezadovoljstvo što se oko bazena, kao i oko tržnice, stvara negativna stigma. – Bazen nije pod nikakvim velom tajne. Provedena je velika kontrola nabave, bilo je više zainteresiranih ponuđača koji su se imali pravo žaliti, provedena ja javna rasprava, izvedba je javna i transparentna…Nemojte stvarati negativnu stigmu oko velikog i kvalitetnog projekta koji se stvara u Velikoj Gorici – poručio je gradonačelnik i pozvao vijećnika da obiđe bazen gdje će mu pokazati svu dokumentaciju.S obzirom na to da se snijeg ubrzano topi, Zlatko Turković iz vladajuće koalicije je upitao zamjenika gradonačelnika, Ervina Kolarca, je li Stožer civilne zaštite spreman za eventualne poplave. Kolarec, koji je ujedno i načelnik Stožera, rekao je da su u pripravnosti. – Svakodnevno smo u kontaktu s Hrvatskim vodama i Državnom službom za zaštitu i spašavanje. Prati se razina vode, ali se nadamo da do poplava neće doći.

Vijećnica MOST-a Karmen Rak je upitala gradonačelnika koliko su bili inicijalni troškovi gradnje bazena i koliko su završni te što je s izgradnjom autobusnog kolodvora i izmještanjem ZET-ove garaže što je on najavio još 2015. godine. Barišić joj je rekao da će odgovor o troškovima izgradnje bazena dobiti pismeno te ju je pozvao, kao i prethodno druge vijećnike, da zajedno obiđu bazen. Što se tiče izgradnje autobusnog kolodvora, rekao je da traže partnera, da je objava natječaja u završnoj fazi te da se slaže kako Velika Gorica treba imati autobusni kolodvor koji ima i sanitarni čvor i čekaonicu. O izmještanju ZET-ove garaže razgovarat će sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem sljedeći tjedan te će ponuditi alternativni prostor za garažu.

MOST nezadovoljan komunikacijom s vladajućima

Novoizabrani koordinator velikogoričke organizacije MOST-a, Marko Šimac i MOST-ova vijećnica u Gradskom vijeću, Karmen Rak, održali su konferenciju za medije nakon Aktualnog sata na kojoj su izrazili nezadovoljstvo komunikacijom s vladajućima. Istaknuli su da pismene odgovore na pitanja postavljena na prethodnim sjednicama nisu dobili, poput onoga o poslovanju VG Vodoopskrbe, pa da tako ni odgovor o financijskim troškovima izgradnje bazena neće dobiti prije nego prođu tri mjeseca.

– Javno molim predsjednika Gradskog vijeća da uvede red i da se strogoća ne trenira na oporbi. Aktualni sat se koristi za napad na oporbu jer se zna da nemamo pravo na repliku – rekao je Šimac te naglasio kako su komunalni problemi u ruralnim dijelovima izvan grada veliki. Istaknuo je da se komunalna infrastruktura urušava, da su ceste pune rupa, mostovi neobnovljeni, javne površine oko škola neuređene. Posebno ga je zasmetalo što je ljetos VG Komunalac bio izvođač radova u Osnovnoj školi Gustava Krkleca u novozagrebačkom naselju Travno, što nije protuzakonito, ali je, ako se njega pita,  nemoralno. Podsjetio je i da se u blizini Osnovne škole u Novom Čiču nalazi divlje odlagalište građevinskog otpada zbog čega su kontaktirali resorno ministarstvo, nakon što iz Grada nisu odgovorili na njihov upit. Karmen Rak osvrnula se na gradonačelnikov odgovor kojeg je dobila na aktualnom satu, a vezanom uz troškove izgradnje bazena. Rekla je da će stranka na svoju web stranicu staviti usporedbu troškova izgradnje gradskih bazena u Velikoj Gorici s onima u Vukovaru, Slavonskom Brodu i Čakovcu. – Građani će dobiti izravnu informaciju jesu li dobili najbolje i najviše za novac kojeg ćemo iz našeg proračuna izdvojiti za taj projekt.

Rekla je i kako nisu dobili odgovor je li se Grad obvezao dati za obnovu Srednjoškolskog centra 1,5 milijun kuna da bi za uzvrat dobio pristupnu cestu za bazen. Ponovila je da nemaju ništa protiv izgradnje bazena, već su protiv lokacije.