Home Izdvojeno Asasini strah i trepet srednjeg vijeka

Asasini strah i trepet srednjeg vijeka

PODIJELITE

Asasini su prva teroristička organizacija koja je u periodu od 1090. do 1273. godine sijala strah Bliskim istokom. Zahvaljujući Marku Polu i kroničarima križarskih ratova termin asasin prihvaćen je u većini europskih jezika kao oznaka za atentatora. Na meti njihovog djelovanja našle su se mnoge poznate osobe iz tog vremena poput kalifa, vezira i križarskih vođa, a čak je i veliki Saladin živio u strahu od njih. Taktika asimetričnog ratovanja i njihova sposobnost da likvidiraju neprijateljske vođe omogućila im je da opstanu u tom turbulentnom vremenu na Bliskom istoku.

Više o ovome povijesno fascinantnom redu, ali i o njihovom ‘gnijezdu’ Alamutu možete saznati na drugom dijelu predavanja Mire Pavlice-Stojčević o Iranu. Osim toga predavačica će govoriti i o višemilijunskoj prijestolnici Teheranu, ali i o Qomu utvrdi islama u kojoj je rođen ajatolah Homeini. Posjetitelji će moći upoznati i iranski Kurdistan i njegov glavni grad, drevni Sanandadž, kao i Luristan, zemlju ponosnih plemenskih nomada.

Predavanje će pratiti projekcija video materijala, a poslušati ga možete u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta večeras od 19 sati.