Home Izdvojeno FOTO Ana Narandžić primila Albatros nagradu za književnost

FOTO Ana Narandžić primila Albatros nagradu za književnost

Nagrađena je za svoju zbirku od 16 priča o međuljudskim odnosima

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Danas se u Pučkom otvorenom učilištu održala dodjela nagrada Albatros. U ovoj posebnoj godini mnogo je jubilarnih obljetnica. Tako ove godine, uz 25. godina dodjele nagrade Albatros, slavimo i 60 godina Pučkog otvorenog učilišta, 40 godina rada Galerije Galženica te 40 godina Bibiloteke Albatros.

Na ovu specifičnu godinu nagradu za književno djelo primila je Ana Narandžić iz Zagreba. Nagrađena je za zbirku priča pod nazivom “Što je život bez stereotipa“. Inače rodom iz Tuzle, ovo je jedno od njenih mnogih djela koje je napisala i za koje je nagrađena. “Pisati sam počela godinu prije nego sam otišla u mirovinu, a tada sam izdala zbirku pjesama. Prije toga sam 47 godina provela u učionici kao učiteljica. Tada sam pisala dječje igrokaze, vodila sam dramsku grupu i išli smo po raznim natjecanjima.”, izjavila je Narandžić zahvalivši na nagradi. Ispričala je i anegdotu kako se za natječaj prijavila zadnji dan uz mnogo promišljanja, a upravo to joj je donijelo nagradu. “Pisanje je dio mog života i slobodno vrijeme uglavnom posvećujem upravo pisanju. Pisat ću i dalje, a što će biti od toga, vidjet ćemo.”, zaključuje Narandžić.

Zbirka koja će obogatiti naš kraj

Velika pohvala išla je i za Pučko otvoreno učilište te Biblioteku Albatros koja je još uvijek održala ovakve svečanosti i nagrađivanja autora. Urednik Biblioteke Albatros, Stipo Bilić naveo je kako je na natječaj pristiglo 28 prijava, a stručno povjerenstvo je odabralo zbirku priča kao najbolje djelo od pristiglih radova. “Nadam se da će se mnogima svidjeti zbirka kratkih priča i da će obogatiti ne samo naš kraj, nego širu društvenu zajednicu i da će ljudima donijeti ugodan trenutak posvećenosti čitanju i putovanju kroz razne događaje koji su opisani u knjizi.”

O nagradi je i ove godine odlučilo stručno povjerenstvo u sastavu Maja Kušanić Đerek, Darija Žilić i Božidar Prosenjak. Darija Žilić, naša pjesnikinja objasnila je kako ovo djelo tematizira međuljudske odnose. “Nerijetko se priča o tragičnim sudbinama, onim ljudima koji žude za bliskošću, onima koji su izdali sami sebe i povukli se od ljudi i prepustili se pisanju kao mjestu utočišta i mira. Zanimljivo je da autorica piše s empatijom, ne sudi ljudima i daje im različite glasove u čemu se vidi njihovo bogato iskustvo.”, govori Žilić podsjećajući da se u svakom dobu života može stvarati.

25. godina dodjele nagrade Albatros

Zahvalila je i ravnateljica Anita Pišković te spomenula kako je nedavno izašla prva zvučna knjiga u nakladi Biblioteke Albatros, knjiga Slava Stipe Bilića, te kako u Pučkom otvorenom učilištu trenutno traje božićna akcija s promotivnim cijenama na knjige biblioteke. “U ovoj jubilarnoj godini slavimo i 25. obljetnica književne nagrade Albatros.  Koliko okruglih jubileja u ovoj zanimljivoj godini. U ovoj knjizi autorica je iznijela 16 priča iz života od kojih svaka ostavlja na razmišljanje i ovo izdanje je zasigurno obogatilo fundus naše biblioteke.”, izjavila je Pišković uz čestitke autorici.

Na dodjeli je sudjelovao i Ervin Kolarec, zamjenik koji obnaša dužnosti gradonačelnika te čestitao nagrađenoj autorici. “Od 1995. godine imamo ovu književnu nagradu po kojoj smo poznati u cijeloj Hrvatskoj. Itekako sam siguran i uvjeren da je struka istaknula da ova nagrada ide u prave ruke i iskreno čestitam autorici.” Ovu priliku iskoristio je i da čestita svim djelatnicima 60 godina Pučkog otvorenog učilišta te iskazao nadu da će se uspješna suradnja nastaviti kako bi sugrađani i dalje dobili kvalitetne programe.