Home Izdvojeno Na aktualcu o prometnim gužvama, javnom prijevozu i planiranim projektima

Na aktualcu o prometnim gužvama, javnom prijevozu i planiranim projektima

Velikogorički vijećnici su prije dnevnoga reda 14. sjednice Gradskog vijeća odradili aktualni sat te zatražili odgovore na niz zanimljivih pitanja.

PODIJELITE

Stjepana Raka iz HSU-a zanimalo je uređenje groblja u Šiljakovini te planirani projekti za naredno razdoblje. Gradonačelnik Dražen Barišić odgovorio je da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za izgradnju oproštajne građevine. – Završetkom radova na novoj oproštajnoj građevini na groblju u Kušancu, ona postojeća bit će premještena u Šiljakovinu, planiramo i  komemorativni trg na kojem će biti smještena. – pojasnio je Barišić. Što se tiče projekata, najveći je svakako aglomeracija, vrijednosti pola milijarde kuna, koji se očekuje u zadnjem kvartalu ove godine. Tu su i izgradnja sabirne prometnice u proizvodnoj zoni Vukovinsko polje te nove prometnice od D30 prema odlagalištu otpada u Mraclinskoj Dubravi. – Izmjestit ćemo promet kamiona kroz Mraclin, što će povećati sigurnost u naselju, a vrijednost tih radova je gotovo 10 milijuna kuna. Radit će se i most preko kanala Sava-Odra, vrijednosti pet milijuna kuna. Odabran je izvođač, kroz nekoliko tjedana započet će rušenje starog mosta i početak radova, do kraja godine bi trebali imati novi most. – najavio je Barišić.

Vijećnicu Karmen Rak iz MOST-a zanimalo hoće li se povećati broj autobusnih linija, s obzirom na skoro otvaranje Sortiranog centra Hrvatske pošte pa time i veći broj putnika koji će svakodnevno putovati na relaciji Zagreb – Gorica. Gradonačelnik je odgovorio da Grad već godinu dana pregovara s Hrvatskom poštom, Hrvatskim željeznicama i ZET-om. – HŽ će uvesti veći broj vlakova prema Gorici, a radi se i pješačko-biciklistička staza od željezničke stanice do objekta Hrvatske pošte. Što se tiče autobusa, vjerujemo da će postojeće linije zadovoljiti potrebe jer se radi o kontra smjeru. Ujutro veliki broj Velikogoričana putuje u Zagreb, a autobusi se vraćaju poluprazni, a tako je i poslijepodne kad se naši građani vraćaju u Goricu. – objasnio je Barišić. Radi se i rekonstrukciju križanja koje će se proširiti te će se promijeniti i prioritet kretanja iz Miošićeve u buduću Poštansku ulicu.

Prometna problematika zanimala je i vijećnicu SDP-a Katarinu Šeravić Lovrak koja je pitala što je s najavljenim šinskim vozilom koje bi trebalo povezati Zagreb i Veliku Goricu. – Povezivanje ova dva grada je nužno, to svi znamo. Gradonačelnik Milan Bandić zna, kao što zna i aktualna vlada na čelu s premijerom te ministar Butković, da se Zračna luka mora povezati s glavnim gradom. To se može sufinancirati iz sredstava Europske unije, ali to neće biti bez Velike Gorice. Hoće li ići Fizirovom ulicom ili će to biti linija sa stajalištem kod stadiona Radnik ili će ići do Veterinarske stanice, to je stvar dogovora. Grad Velika Gorica je izuzetno zainteresiran za taj projekt, sudjelujemo u radnoj skupini koja se bavi tom temom, sve je još u idejnoj fazi, ali najvažnije je da mi to ne možemo sami. Taj će se projekt sigurno realizirati, samo je pitanje kada. – rekao je Barišić.

Damir Šimunić, potpredsjednik Vijeća iz redova SDP-a, ukazao je na loše stanje sigurnosti u našem gradu vezanu uz brojne prometne nesreće, kao i učestale pljačke trgovina. Šimunić je istaknuo da su na tri raskrižja (u Velikoj Mlaki, Rakarska – Pleška te Kurilovečka i Matice hrvatske) učestale saobraćajne nesreće, a krivca je teško utvrditi. – Već smo tražili od Ministarstva unutarnjih poslova da se naša policijska postaja stavi u višu kategoriju, time bi imala pravo na više policijskih djelatnika, što bi povećalo njihovu efikasnost, a time i sigurnost u gradu. Radimo i na projektu postavljanja kamera na javne površine u gradu, prije svega na sva veća križanja, a nakon toga i na trgove i u javne objekte. Što se tiče prometa, cilj nam je tranzitni promet preusmjeriti oko Velike Gorice i smiriti promet kroz centar. Radimo na rekonstrukciji križanja, ali ne možemo utjecati na brzinu, alkohol i neke druge stvari, možemo samo pozvati građane da prilagode vožnju uvjetima na cesti. – izjavio je gradonačelnik.

Prometne gužve zanimale su i HDZ-ova Darka Bekića, i to one kod Veterinarske stanice, na južnom ulazu u Goricu. Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec odgovorio je kako je Grad svjestan problema te je inicirao sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta, s obzirom da se radi o križanju dviju državnih cesta. – U tijeku je izrada projektne dokumentacije kako bi se iznašlo optimalno novo rješenje, a koje bi već ovog ljeta zaživjelo na terenu i poboljšalo prometnu situaciju. – pojasnio je Kolarec.

Goran Miličević iz HDZ-a pitao je kako će se riješiti pitanje javnog prijevoza za mještane Petine i Selnice kojima je trenutno nemoguće koristiti ZET-ovu liniju 290. – Na zadnjem sastanku predstavnicima Hrvatskih cesta, vezano uz autobusna stajališta i ugibališta u zoni raskrižja državne ceste i nerazvrstane ceste, dogovoreno je da će Grad Velika Gorica izraditi projektnu dokumentaciju, kao idejno rješenje s dvije varijante. Nakon toga pristupit će se izradi daljnje dokumentacije i rješavanju imovinskih odnosa, a onda i samoj realizaciji na terenu. Žao nam je što ta stajališta nisu napravljena odmah, ovako će to biti puno skuplje. – odgovorio je Barišić.