Home Izdvojeno 90 godina od prikazivanja prve dramske predstave u Buševcu

90 godina od prikazivanja prve dramske predstave u Buševcu

PODIJELITE
Arhiva 2013.

– Već dugo izvodimo ovu predstavu, ali neke scene me vuku na smijeh, osobito dok moram glumiti da sam umrla. Jednom sam skoro pala s kolica – ispričala nam je Dragica Crnogaj koja je u predstavi “Življenje svekrve i snehe” glumila mrtvu svekrvu.

TROSTRUKA OBLJETNICA

U Europskoj noći kazališta, Buševčani su imali trostruku obljetnicu. Osim što su prvi put ušli u program Noći kazališta, održali su 10. KAJ-BUŠ, susret pučkih kazališta kajkavskog govornog područja te proslavili 90 godina kazališta u Buševcu. Posjetitelji su pogledali i poseban film u kojem su predstavljene prve dramske predstave turopoljskog kraja, igrane od 1923. godine pa sve do danas, te ekipa kazalištaraca koja ih je stvarala. U izradi filma korištena je posebna arhiva Ogranka Seljačke sloge Buševec, organizatora ove kulturne manifestacije. Kako bi prikazali svih 90 godina djelovanja pučkog kazališta, koristili su i najstarije crno bijele fotografije iz predstava, a film je bio prožet i različitim video isječcima.

-Osnovni cilj nam je da kazališta koja se bave kajkavštinom nastave svoja djelovanja te da potaknemo i druge kazališne skupine da nastave raditi na kajkavskom govornom području. Prvi puta je da smo ušli u program Noći kazališta, ali ono što nam je najvažnije proslavili smo 90.-tu obljetnicu od prve dramske predstave u Buševcu-kaže Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec.

Na 10. susretu pučkih kazališta kajkavskog govornog područja gostovali su kazalištarci iz Svetog Križa Začretje, Kurilovca, Virja te Pribislavca, i u Europskoj noći kazališta priredili prave kazališne poslastice: “Življenje svekrve i snehe” (AKD Sveti Križ Začretje), “Biciklin” (Etno udruga “Kurilovec” iz Kurilovca), “Yugo 45” (Glumišna družina Virje), “To je ne razlog ka se ne trinknemo” (DDD KUD-a “Kaštel” Pribislavec)

kaj_bus2 “Biciklin” (Etno udruga “Kurilovec” iz Kurilovca),

SPASITI OD ZABORAVA

Buševčani su od 1923. uspjeli očuvati kazališni amaterizam i entuzijazam na daskama koje im život znače, iako sve rade volonterski. Nenad Rožić ističe da to što su predstave amaterske ne znači da pritom nisu visoko kvalitetne.

-Riječ je o amaterskim, ali jako kvalitetnim predstavama jer mi to radimo iz srca i ljubavi. Da je to doista tako svjedoči činjenica što danas imamo mlade režisere koji će tradiciju nastaviti i dalje. Trudimo se da kroz to kazalište publici iz cijele Hrvatske, ali i iseljenicima prikažemo djelić kulture i baštine našeg naroda- rekao je Rožić.

PUNA DVORANA

Dvorana Doma kulture bila je prepuna posjetitelja koji su upravo u Buševcu željeli biti dio Europske noći kazališta.

– Posebno mi se sviđa to što njeguju svoj stari i izvorni način izražavanja i govora. Buševčani su dali svoj veliki doprinos u ovoj noći kazališta – kaže posjetiteljica Marija Gašpar, dok je Franjo Kos napomenuo kako je potrebno očuvati kajzavštinu od zaborava.

-Mladi ne smiju zaboraviti kako su govorili njihovi stari. Već je govor malo iskrivljen, ali trebalo bi to zaustaviti – dodao je Kos.

Direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice Milada Mesarić naglašava da je Ogranak Seljačke sloge Buševec osobito značajan u kulturnom životu Velike Gorice.

– Njihova kazališna skupina konstantno je aktivna, a uključivanje u Noć kazališta je nešto prekrasno što možemo doživjeti baš ovdje u Buševcu- kaže Mesarić.