Home Izdvojeno Županija osigurala 160 tisuća kuna za borbu protiv ovisnosti i nasilničkog ponašanja

Županija osigurala 160 tisuća kuna za borbu protiv ovisnosti i nasilničkog ponašanja

PODIJELITE

Zagrebačka županija odlučila je nastaviti financirati preventivne programe kojima je cilj smanjiti problem ovisnosti i nasilničkog ponašanja. Riječ je o programima ‘Zajedno više možemo’, ‘Kazališna predstava Droga’, ‘Ne, zato jer ne’ i ‘Prevencija nasilja i senzibilizacija građana za suradnju s policijom’ koje Županija provodi u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom.

Program ovisnosti o drogama ‘Zajedno više možemo’ uključuje četiri potprograma. Potprogram ‘Prevencija i alternativa’ namijenjen je učenicima šestih razreda koje se educira o opasnosti zloporabe droga, alkohola i vandalizma. ‘Sajma mogućnosti’ osmišljen je za učenike četvrtih razreda kako bi im se predstavio rad sportskih klubova, kulturno umjetničkih društava i udruga te ih se potaknulo da se uključe u njihove programe. Osim toga, toj populaciji namijenjen je i potprogram ‘MAH 1’ na kojem ih se educira na temu samozaštite i prevencije ovisnosti. Za razliku od prva tri, četvrti potprogram ‘MAH 2’ ima zadaću senzibilizirati roditelje o problemu ovisnosti i drugih neprihvatljivih ponašanja.

– Kazališna predstava ‘Droga’ namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola te njihovim roditeljima, ali i nastavnicima te stručnom osoblju u školama. Tijekom školske godine izvest će se 12 predstava.- objasnili su iz Županije.

‘Ne, zato jer ne’ je program namijenjen učenicima prvih razreda srednje škole kroz koji ih se želi upoznati s posljedicama konzumiranja droga.

Kako bi se potaknula jača suradnja građana s policijom osmišljen je program ‘Prevencija nasilja i senzibilizacija građana za suradnju s policijom’ u sklopu kojeg će se tiskati edukativni letci, plakati i brošure te će se organizirati tribine. Cilj ove akcije je podići svijesti građana o važnosti samozaštite.

Za provedbu ovih programa u školama na području općina sredstva je osigurala Zagrebačka županija, dok će gradovi provođenje programa morati financirati sami.