Home Gospodarstvo Zračnu luku u ponoć preuzeli Francuzi. Imaju li novca za novi terminal?

Zračnu luku u ponoć preuzeli Francuzi. Imaju li novca za novi terminal?

PODIJELITE

Zračna luka Zagreb od ponoći je i službeno u rukama francuskog ZAIC-a. Prema ugovoru o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, potpisanom još 11. travnja prošle godine, ZAIC je dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom. U međuvremenu je osnovano dioničko društvo Međunarodna zračna luka Zagreb kojega čine Aéroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Viadukt, Margarite fond, Međunarodna financijska korporacija IFC i TAV.

UPLATILI DVA MILIJUNA EURA

U izgradnju nove zračne luke Francuzi će uložiti oko 300 milijuna eura. Uvjet za preuzimanje Plesa bila je uplata prvih dva milijuna eura, dok  1. siječnja  treba sjesti i sljedeća uplata koncesijske naknade od 2,3 milijuna eura, na konferenciji za novinare je izjavio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

press

Direktor razvoja tvrtke Bouygues Batiment International, Cristophe Petit, najavio je kako radovi na organiziranju gradilišta u ZLZ-u kreću idući tjedan te da je rok dovršetka novog putničkog terminala 36 mjeseci. Radnicima Zračne luke je poručio da se ne boje za svoja radna mjesta. Oni su pak skeptični zbog toga što je već nekoliko puta odgađano preuzimanje zračne luke kao i najavljeni početak radova. Smatraju da koncesionar za projekt nema dovoljno novca. Francuzi tvrde da na računu imaju 20 milijuna eura uz garancije banka u vrijednosti od 80 milijuna, te da su za taj posao potpisana sva kreditna pisma, ugovori i jamstva.

Sindikati, pak, ovih dana očekuju odluku Vrhovnog suda hoće li potvrditi presudu županijskoga o zabrani štrajka kojeg su ranije pokrenuli zbog sumnje u nepravilnost postupka primopredaje Zračne luke Zagreb francuskom koncesionaru. I dok sindikati čekaju presudu, 1024 radnika noćas su postali zaposlenici nove tvrtke – Međunarodne zračne luke Zagreb.

KONCESIJSKA NAKNADA I VELIKOJ GORICI

U idućih 30 godina naknada od koncesije raspodjeljivat će se na Republiku Hrvatsku, gradove Zagreb i Veliku Goricu te Zagrebačku županiju. Procjenjuje se da će, ovisno o njenom varijabilnom dijelu koji će se početi plaćati nakon prve tri godine, koncesija prijeći milijardu eura.