Home FOTO VIJEST Znate li koja su prometna pravila za vožnju romobila? Saznajte više danas...

Znate li koja su prometna pravila za vožnju romobila? Saznajte više danas na Galženici

Ministarstvo unutarnjih poslova danas u Velikoj Gorici i još devet gradova u Hrvatskoj obilježava 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić / Kronike Velike Gorice

Ministarstvo unutarnjih poslova danas u Velikoj Gorici i još devet gradova u Hrvatskoj obilježava 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa, u petak, 21. listopada u 10:30 sati na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici. Riječ je o središnjoj aktivnosti koja se provodi u sklopu kampanje „U modi su nova pravila“, a čiji su ciljevi građane pravovremeno informirati i educirati o pravilima za vozače i upravljanje novom kategorijom vozila, odnosno, osobnim prijevoznim sredstvima te osvijestiti o nužnosti njihovog pridržavanja.

“Želimo informirati vozače novih prometnih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu te širu javnost o novim prometnim pravilima, važnosti sigurnosti na cestama kao i o poštivanju, odnosno, nužnosti poštivanja pravila koja su stupila na snagu posljednjim izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama.”, govori nam Petar Jengić, policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave zagrebačke.

Novim izmjenama zakona uvedena je nova kategorija vozila – osobna prijevozna sredstva – koja uključuje vozila poput električnog romobila, električnog monocikla, segwaya, hoverboarda i sličnih vozila te su propisana pravila za upravljanje njima. “Građani na trgu Stjepana Radića u interaktivnom kutku se mogu informirati, ispuniti kviz o pravilima u prometu, porazgovarati s policijskim službenicima i možda saznati nešto novo.”, dodaje Jengić.

Kako nam govore iz policijske uprave zagrebačke do sada je utvrđeno oko 120 prometnih prekršaja koji se odnose na vozače osobnih prijevoznih sredstava. “Najčešći su prekršaji ne nošenje zaštitne kacige. Napominjemo da su svi sudionici u prometu dužni poštivati nova, ali i dosadašnja pravila kako bi svi stigli sigurno do svojih odredišta.”, zaključuje Jengić, a Ana Jurić, službenica prometne policije, dodaje kako će se i dalje pratiti poštivanje pravila.

Cjelokupno će događanje na Trgu Stjepana Radića danas trajati od 10 do 14 sati.