Home Vijesti Znate li kako postupiti ako se zapali dimnjak? DVD Turopolje savjetuje

Znate li kako postupiti ako se zapali dimnjak? DVD Turopolje savjetuje

Ukoliko dimnjaci nisu pravilno i kvalitetno izgrađeni i ožbukani, požar se može prenijeti na drvenu konstrukciju krovišta i međustropnih konstrukcija objekta

PODIJELITE
Foto: DVD Turopolje

DVD Turopolje na svojim stranicama objavilo je fotografije raznih katastrofa koje se događaju u domaćinstvima ako se dimnjaci ne čiste pravilno i redovito.

Kako navode, uslijed neredovitog čišćenja dimovodnih kanala smola i čađa talože se na stjenke dimnjaka i čađa se može zapaliti. “Ukoliko dimnjaci nisu pravilno i kvalitetno izgrađeni i ožbukani, požar se može prenijeti na drvenu konstrukciju krovišta i međustropnih konstrukcija objekta.”

U slučaju požara zato trebate zvati vatrogasce na 193 ili 112, a nikako ubacivati vodu u dimnjak. “Gasiti vodom smijete samo okolni gorivi materijal, ne ulijevajte vodu u dimnjak jer bi došlo do eksplozije vodene pare, ili pucanja stjenki. Kada čađa izgori i dimnjak se ohladi, može se obaviti čišćenje. Najbolje od strane nadležne dimnjačarske službe.”, navode iz DVD-a Turopolje

Uz sve navedeno dodaju i fotografije primjera s intervencija DVD-a Turopolje koje najbolje prikazuju kako izgleda kada dođe do požara dimnjaka, odnosno kada se požar čađe u dimnjaku proširi na prostorije, međustropnu konstrukciju ili krov.