Home Vijesti Zbudili su trseka i očekuju dobru vinogradarsku godinu

Zbudili su trseka i očekuju dobru vinogradarsku godinu

PODIJELITE

Proslavom svog zaštitnika Svetog Vinka, Udruga vinogradara i vinara ‘Grozd’ Velika Gorica obilježila je novu vinogradarsku godinu. Ceremonija blagoslova vina odvijala se u vinogradu velikogoričke Šumarije.

vincekovo1

– Sveti Vinko je uz Svetog Martina i Svetog Urbana poznati zaštitnik vinogradara i običaj je da se na njegov blagdan započne rezidba – rekao je vlč. Stjepan Tenšek, župnik u Šćitarjevu.

– Mi smo ovom svečanom rezidbom probudili vinograd. Vincekovo je dan kada vinogradar prvi put u godini dolazi u svoj vinograd zbuditi svog trseka – dodao je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’.

To su učinili tako što su odrezali nekoliko rozgvi vinove loze koju će staviti u vodu na toplo. Nakon dva do tri tjedna, pupovi koji će potjerati prognozirat će vinogradarsku godinu. Vinogradari se, jasno, nadaju najboljem.

vincekovo2

aa– Mi se nadamo da nova vinogradarska godina neće biti loša kao prošlogodišnja, već mnogo bolja s manje bolesti i većom kvalitetom grožđa – kaže Mikulčić.

U Vukomeričkim goricama prošle je sezone, naime, dva puta padala tuča koja je oštetila grožđe, izazvala mnoge bolesti i smanjila prinos. S druge strane padalo je dosta kiše i bilo malo sunčanih dana te grožđe nije nakupilo dovoljno sladora. To je utjecalo i na kvalitetu vina jer bilo je potrebno doslađivanje.

vincekovo3