Home Izdvojeno Završio projekt “Judo inkluzija”, pravi primjer pozitivne promjene u društvu

Završio projekt “Judo inkluzija”, pravi primjer pozitivne promjene u društvu

Trenerica Marina Drašković već kuje nove planove, no jedan ostaje isti: "Uvijek ću se boriti svim silama da sve u Fujiju uvijek bude besplatno."

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Završavanje velikih projekata, posebice onih koji traju nekoliko godina, emotivan je i važan trenutak koji je u petak bio vidljiv na licima onih uključenih u projekt “Judo inkluzija“. U posljednje tri godine mnogo smo pisali upravo o ovom projektu i nevjerojatnoj Marini Drašković te brojnim aktivnostima koje su prošli. Ključni utjecaj ovog projekta je bila integracija djece s različitim vrstama intelektualnih i tjelesnih teškoća u sportske aktivnosti s djecom bez teškoća ili invaliditeta. Ovakva socijalna integracija ovim dvjema skupinama omogućuje stvaranje prijateljskih odnosa koji se temelje na međusobnom poticanju i motiviranju, a bez predrasuda.

Uz zahvalu svima na suradnji, partnerstvu i pomoći, prisjetila se nekih od najvažnijih aktivnosti projekta, iako, kako napominje, strašno je teško istaknuti neke kao više ili druge kao manje važne. “Aktivnosti stvarno ima puno, najvažniji su treninzi, ali odradili smo i snimanje filma, izložbu fotografija, izlete, izdali knjigu, održali turnire… Osvojili smo i nagradu za jedan od najuspješnijih projekata u Hrvatskoj što smo predstavljali u Bruxelesu.”, govori nam Marina.

Riječ je o projektu vrijednom 1.218.513,14 kuna, od kojih 1.035.736,17 sufinanciraju europski fondovi, a nositelj je Judo klub osoba s invaliditetom Fuji, s partnerima Judo klubom Pinky, Gradom Velika Gorica i Sportskim savezom osoba s invaliditetom Velike Gorice. Projekt Judo inkluzija, kojemu je ključni cilj integracija djece s teškoćama u sportske aktivnosti s djecom bez teškoća, s provedbom je započeo 21. prosinca 2018. godine.

Uspješno odrađeni brojni projekti

Uz opušteno druženje govora je bilo o početku projekta i svih brojnih detalja koji su na kraju stvorili ovu cjelokupnu uspješnu priču. Najveći značaj projekta ipak je bio financijski dio koji im je omogućio ostvarivanje brojnih aktivnosti. “Da nije bilo projekta sigurno ne bismo snimili dokumentarni film, a vjerojatno ne bismo imali niti novaca da odradimo izlete, knjigu vjerojatno ne bi napisala sada, ovaj rok me ipak tjerao da to čim prije napravim.”, govori.

Na konferenciji se dotaknula i svih problema na koje su naišli pri dolasku pandemije koronavirusa te je najveći problem bio manjak kontakta, ali i općenito održavanje treninga. Iako treninge održavaju i unatoč projektu, ovo im je omogućilo bolju financijsku računicu pa tako i to da napokon podijele pehare. “Pehari su bili hit kod djece i od prvih pa nadalje sam svaki put morala uzimati da im se podijeli jer je inače vladalo razočaranje.”

Kroz projekt su održali i dva izleta. “Trošak izleta je jako velik zbog toga jer nam treba veliki autobus koji, primjerice, samo do Zadra košta 8.000 kuna, a to si ovako ne bi mogli priuštiti. Velika pomoć su bili i Pinkijevci koji su pomagali. Minimalno smo grupa od 25 ljudi i sve to košta. Ovo je jedna vrlo pozitivna stvar u ovom projektu.”, dodaje.

Izložbe, usavršavanje i predstavljanje knjige

Kao i godina do sada odradili su i Wings for life te s time namjeravaju nastaviti i dalje. Održana je i izložba fotografija “Judo je sreća” te predavanja povodom Svjetskog judo dana. Dodala je i kako je dio projekta bilo njeno završavanje prekvalifikacije za fizioterapeutskog tehničara. “Dobila sam puno praktičnog znanja i zahvalna sam što sam to završila. Profesor Denis je jedan od razloga zašto sam na kraju napisala i završila knjigu. Završni rad je bio prvi koji je spojio kinezioterapiju, fizioterapiju i judo. Malo sam zagrebala kroz površinu i što sam više učila sam shvatila da zapravo malo toga znam.”

Završetak konferencije bio je predstavljanje knjige ‘Judo za osobe s cerebralnom paralizom’. Kako  navodi, od početka je to bila velika želja. “Previše sam puta čula da se mi igramo juda i da judaši koji ne mogu hodati ne mogu biti judaši. Danas se baš oni pripremaju za crni pojas. Adaptirali smo tehnike za one judaše koji ne mogu stajati, čak i za one koji ne mogu klečati. Zahvaljujem i Petri i Daksi koje su na ljetni vrući dan satima snimale te poze.”

Knjiga je inače tiskana u 250 primjeraka, do sada je već podijeljena mnogim klubovima, a cilj je da stigne u ruke svim Judo klubovima u Hrvatskoj i šire.Podijelili smo ih na Sakura kupu i skoro je već polovica klubova dobila svoj primjerak, međutim jedva čekam da podijelim trenerima izvan Hrvatske koji rade sličnu priču. Svi koji su zainteresirani mogu dobiti svoj primjerak.”

Prisjetila se i kako su posjetili Bruxelles gdje su bili predstavljeni kao jedan od 40 najboljih i najuspješnijih EU projekata u Hrvatskoj. Što se tiče daljnjih ciljeva, više je nego jasno da Marina ne namjerava stati. “Htjela sam napraviti pauzu, ali već sam prije par mjeseci pokrenula neke projekte. Planiram se usavršavati, prije par tjedana nas je posjetila Američka ambasada i radimo projekt za iduću godinu, prijavljujemo se na filmske festivale..” Kao dio budućih projekata je i u ime Saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice posjetiti velikogoričke osnovnoškolce i predstaviti djeci s teškoćama sport s ciljem da se omogući besplatan sport za svu djecu. Najveća želja od samog početka pa sve do ostvarenja je i vlastita dvorana za trening.

Jedna od ideja je odvesti cijelu ekipu u Japan. Uvijek ću se boriti svim silama da sve u Fujiju uvijek bude besplatno.”

Nadamo se kako će i tu ideju uspješno ostvariti.