Home Izdvojeno Zaštita od terorizma: Projekt Veleučilišta i DUZS-a postaje izvozni proizvod

Zaštita od terorizma: Projekt Veleučilišta i DUZS-a postaje izvozni proizvod

PODIJELITE

Na velikogoričkom Veleučilištu počeo je desetodnevni seminar o provedbi zakona o kritičnim infrastrukturama za državne službenike i sigurnosne koordinatore. Riječ je o prvom ovakvom programu u regiji, ali i među državama članicama EU. Predstavljen je i projekt Analiza rizika poslovanja kritičnih infrastruktura koji Veleučilište provodi s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Projekt obuhvaća unapređenje zaštite kritične infrastrukture kroz istraživanje, evaluaciju, trening i razvoj timskog rada.

akcija_Skolarac1

– Ja bih se usudio reći da smo na početku jednog povijesnog događaja koji će označiti da imamo jedan program koji bi na neki način mogao postati i naš izvozni proizvod – rekao je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić.

Dekan Veleučilišta Ivan Toth dodaje kako za hrvatskim projektom već postoji interes u inozemstvu.

– Iskustva koja su prenijeta nekim kolegama u inozemstvu već su pobudila iznimno zanimanje za taj projekt i mole nas da ga proširimo i na dio zemalja u okruženju, ali i šire na englesko govorno područje – otkrio je dekan.

OVISNI O ENERGETICI, PROMETNICAMA I USLUGAMA

Perinić ističe kako važnost kritične infrastrukture raste što je država industrijski  razvijenija i ovisnija o nesmetanom funkcioniranju.

– Suvremeni svijet postao je izrazito ovisan o određenim sektorima, poput energetike, komunikacija, prometnica, transporta, financija, interneta, javnih usluga i servisa. Svaki poremećaj u njihovu funkcioniranju dovodi do ozbiljnih poteškoća kod pojedinca, ali i kod obavljanja državnih funkcija – objasnio je Perinić.

veleuciliste1

Europska unija o ovoj tematici posebno vodi računa nakon terorističkog napada na SAD 2001. godine. Samo tri godine kasnije teroristički napad zatresao je i Madrid, a 2005 godine i London. 2008. godine Europska komisija donosi Direktivu o identifikaciji i određivanju europskih kritičnih infrastruktura i procjenu potrebe za unaprjeđenje njihove zaštite.

Polaznicima seminara, među kojima su mnogi zaposlenici različitih ministarstava, dobrodošlicu je poželio gradonačelnik Dražen Barišić.

– Imate apsolutnu podršku da u zakonski zadanim okvirima ponudimo rješenje koje će prije svega biti na usluzi građanima u efektu njihovog sigurnijeg života – rekao je Barišić.

S temom „Sigurnosne paradigme i sekuritizacija“, uvodno je predavanje na seminaru održao savjetnik predsjednika Ive Josipovića prof.dr.sc. Siniša Tatalović, dok su o politici zaštite kritičnih infrastruktura Europske unije zajednički govorili doktori znanosti Jadran Perinić i Robert Mikac.