Home Izdvojeno Zamirisali kesteni u Buševcu

Zamirisali kesteni u Buševcu

Kestenijada je ponudila i slastice od tog jesenskog ploda, ali i fini domaći mošt

PODIJELITE

Pečeni kesteni zamirisali su u Buševcu i odmah okupili ljubitelje ovog jesenskog ploda za koji su, osim po Vukomeričkim Goricama, organizatori potegnuli sve do Lepoglave. Na vatrici se ispeklo 300 kilograma kestena, a nudili su se i fini kolači s kestenom, čokoladom i šlagom.

“Kolači su isključivo od kestena sa šlagom ili čokoladom, jučer su pripremljeni i danas su friški”, govori nam gazdarica od kolača, Tanja Rožić.

No, treba to sve i zaliti. Tu je zato domaći mošt, od domaćih sorti iz buševskih vinograda. “Po Buševcu ima puno vinograda pa su nam naši sugrađani ustupili grožđe kako bi mogli napraviti pravi domaći mošt od naših sorti. Netko to zove tudum, izabela, od toga smo napravili mošt”, govori nam Danijel Rožić, predsjednik udruge Moj Buševec koja organizira kestenijadu. Još jednog Rožića srećemo za štandom, Ivana Rožića. On nam predstavlja starinski buševski kalendar s fotografijama mjesnih udruga; vatrogasci, OSS, nogometaši…

“To je kajkavski kalendar, rađen prema Habdelićevom kalendaru iz Zrcala Marijanskog i u njemu su svi blagdani kako su se nekad nazivali; Vuzem, Mala i Velika meša, Staro leto, Novo leto…”, govori nam Rožić. I tako riječ po riječ, kesten po kesten. Buševčani grickaju, druže se, baš im je zabavno. Bilježimo se i za drugu godinu. Već smo upisali datum u kalendar.

Evo fotki!