Home Tradicija Zaleđeno Turopolje: Pogledajte bajku u Lučelnici

Zaleđeno Turopolje: Pogledajte bajku u Lučelnici

PODIJELITE

Drvena kapela Svetog Duha u mjestu Lučelnica bila je glavni motiv noćnog fotografiranja dvojice velikogoričkih fotografa, Josipa Škofa i Maria Žileca. Zabilježili su sjaj zvijezda od kojih je kapela na snijegu jednostavno zablistala. Fotografije su nastale oko 3 sata ujutro, na temperaturama debelo ispod nule.

IMG_3415.jpg   Kapela se spominje još daleke 1668. godine. 1704. je nakon rušenja ponovno podignuta. Današnja građevina potječe iz 1935. godine. Sačuvan joj je oltar manjih dimenzija pučkog baroknog stila iz 1749. g. s dva kipa i slikom Krunidbe B.D. Marije. Zidove kapele krasi Križni put, djelo domaćeg autora Mate Mihinice iz Obrezine.

“TO JE NEPROCJENJIVO”

–  Većina Velikogoričana mrzovoljno se diže iz neudobnih trosjeda, psujući ih, jer im je utrnula kralježnica dok su zaspali pred upaljenim tv ekranom i odlaze putem spavaće sobe s gorkim mislima o radnom ponedjeljku i završetku vikenda. Ne i mi. Zaista, vjerujte nam, ne i mi. Neke stvari možeš kupiti novcem, ali imati na nogama pet pari čarapa i propasti gotovo do vrata u snijeg, te se istovremeno smijati jer su canoni ostali na suhom… eh, to je neprocjenjivo  –  kažu autori fotografije Škof i Žilec.

[print_gllr id=6561]