Home FRIK IZ KVARTA Zabavite se i spasite pticu “Kosac”

Zabavite se i spasite pticu “Kosac”

PODIJELITE

“Kosci za Kosce” je hvalevrijedna manifestacija koja ukazuje na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac u zaštićenom području. Bit će održana u subotu, 2. kolovoza 2014. godine s početkom u 17 sati u Odranskom polju Selcu (Veleševec, Općina Orle) kod lovačkog doma LD ”Patka”

Kosac (Crex crex)  je velik kao grlica, perje mu je tople smeđe boje, a noge relativno duge i snažne. Kosci žive vrlo skrovito i rijetko se mogu vidjeti, svoju prisutnost mužjaci odaju noćnim pjevom”kreks-kreks” koje podsjeća na zvuk brušenja kose (od tuda mu i ime) a za tihih noći čuje se na udaljenosti i do 1 kilometar. U naše krajeve stiže u travnju, iz Afrike.Kosac

Procjene govore, da se njihov broj u Europi u zadnjih dvadesetak godina smanjio za polovicu. Uzrok tomu je prije svega promjena u načinu gospodarenja pašnjacima i livadama za kosidbu na kojima se razmnožavaju. S jedne strane zapuštanjem pašnjaka i livada dolazi do širenja grmlja i šikare koji nisu pogodni za njihovo gnježđenje, dok s druge strane prerana kosidba (tijekom lipnja) uništava gnjezda te jaja i neodrasle ptiće, dok preživjeli ostaju bez zaklona.

Manifestacijom „Kosci za kosce“ želi se upozoriti na povezanost očuvanja prirodnih staništa kosca i bioraznolikosti s tradicionalnim seoskim načinom života koji čini kulturno-povijesni identitet hrvatskog sela. Cilj je očuvanje jedne od najugroženijih ptica Europe, kao i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

Kosci-za-kosce-mala

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva sve zainteresirane građane da dođu, prisjete se tradicionalnog načina košnje  i uživaju u prekrasnom zaštićenom području prirode.

Program:

17:00 – predstavljanje rezultata istraživanja ptice kosac na Odranskom polju u 2014. godini

18:00 – prikaz košnje ručnim kosama i konjskom kosom

– vožnja konjskim zapregama uz rijeku Odru

20:00 – druženje i lovačka zabava LD „Patka“ Orle