Home Gospodarstvo Za energetsku obnovu kompleksa srednjih škola izdvojeno više od 30 milijuna kuna

Za energetsku obnovu kompleksa srednjih škola izdvojeno više od 30 milijuna kuna

Projekt obnove bi trebao trajati do veljače iduće godine, a s njime će doći do uštede energije i smanjenja emisije CO2 i to više od 80 posto

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Župan zagrebačke županije Stjepan Kožić uz delegaciju iz Grada Velike Gorice danas je obišao kompleks srednjih škola u gradu kako bi se pregledao napredak na energetskoj obnovi. Nositelj projekta je Zagrebačka županija, a radovi se sufinanciraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Konkretno, ovdje se radi o uloženih više od 30 milijuna kuna.

Obnova je počela početkom ove godine, a obuhvatila je kombinaciju strojarskih, elektrotehničkih i građevinskih mjera. Tako su vanjski zidovi dobili toplinsku fasadu, drvenu stolariju će zamijeniti PVC stolarija, a brisoleji će zasjeniti staklene površine. “Drago nam je da je krenula energetska obnova, s jedne strane ušteda, a s druge strane podizanje kvalitete boravka u školi za učenike i nastavnike. To je naša budućnost, naša djeca.”, izjavio je ravnatelj srednje strukovne škole Miroslav Antolčić.

Rekonstrukcija se vrši i na krovišu, a radi se i na rekonstrukciji sustava grijanja i njegovoj prilagodbi novoj toplinskog podstanici. Novitet će biti i ventilacija za izmjenu zraka u prostorijama u kojima se odvija nastava, kao i automatsko mjerenje potrošnje energenata i vode. “Srednja strukovna škola je u gradu najbitniji srednjoškolski objekt po značaju i smještaju jer oko njega gradimo nove sadržaje. Sada gradimo sadržaje osnovnoškolske, predškolske i rekreativne sadržaje kako bi stvorili prostor ugodnog života. Ova škola je stara 35 godina, a obnova će joj dati novu kvalitetu. Cilj nam je da ispuni svoju funkciju, a to je obrazovanje. Projekt je kvalitetan i dobar, ovime ćemo raditi na tome da kao centar kompetencije u budućnosti postane sidrište kvalitete u ovom dijelu Hrvatske.”, izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Što se tiče sportske dvorane, tamo će se instalirati dizalica topline zrak-voda za grijanje i hlađenje ventilacijskog sustava. Glavni razlog ove energetske obnove bila je dugoročna ušteda koja bi na godišnjoj razini trebala iznositi nešto više od 80% za grijanje, 75% za primarnu energiju te bi se godišnja emisija štetnih stakleničkih plinova trebala smanjiti za više od 81%. “Ovdje će se dogoditi kvaliteta boravka i smanjenje potrošnje i emisije CO2. Radovi dobro teku i trebali bi se odvijati ukupno dvije godine, od veljače prošle godine do veljače 2021. godine. Uz ovu, Zagrebačka županija radi na četiri objekta koji se energetski obnavljaju. Kad bude sve gotovo, nadam se da ćemo okupiti u još većem broju kod ovog gotovo novog objekta.”, izjavio je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Ukupna vrijednost projekta je 30,8 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno je dobiveno 15,1 milijun kuna dok je iz proračuna Zagrebačke županije osigurano 15,5 milijuna kuna.