Home Izdvojeno VVG postao dio zajednice koja gradi mjere za pripremu na terorističke napade

VVG postao dio zajednice koja gradi mjere za pripremu na terorističke napade

Veleučilište Velika Gorica dio je konzorcija na europskom projektu DroneWISE

PODIJELITE

Ideja je projekta da se kroz dvije godine izgrade mjere za pripremu i poboljšanje odgovora ustanovu u slučaju terorističkih napada bespilotnim letjelicama na javnim površinama.

Europska komisija financira 90% ukupne vrijednosti projekta DroneWISE u iznosu od 1.190.718,00 eura. “S obzirom na stručnost i bogato akademsko iskustvo u području upravljanja u kriznim uvjetima i kriznog menadžmenta, uloga Veleučilišta unutar konzorcija bit će posebno važna u izradi strategije zapovijedanja, kontrole i koordinacije stručnjaka iz ustanova koje prve odgovaraju na krizu te osmišljavanju i testiranju pilot-programa osposobljavanja za odgovor na krizu napada bespilotnih letjelica. Kombinacija svih praktičnih mjera koje će se razviti projektom značajno će poboljšati koordiniran odgovor ustanova na krizu, a javne površine bit će zaštićenije od napada bespilotnim letjelicama.”, navode iz Veleučilišta.

Projekt je prijavljen pod pozivom ISFP-2019-AG-PROTECT Fonda za unutarnju sigurnost. Koordinator europskog projekta DroneWISE je University of Applied Sciences for Public Administration in Bavaria (HföD) iz Njemačke, a konzorcij uz Veleučilište Velika Gorica čine Saher Europe OU sa sjedištem u Estoniji, European Institute Foundation iz Bugarske, The Center for Security Studies (KEMEA) iz Grčke i Rinigard d.o.o. iz Hrvatske.