Home Politika Vrh SDP-a u Velikoj Gorici predstavio “Plan za stan”

Vrh SDP-a u Velikoj Gorici predstavio “Plan za stan”

Predlažu stambene politike koje bi pomogle mladima, a za njih bi izdvajali samo jedan posto proračuna

PODIJELITE

Jučer je u popodnevnim satima u Gradskoj vijećnici SDP predstavio politiku stanovanja. Na predstavljanju je sudjelovao sam vrh SDP-a: predsjednik SDP-a Peđa Grbin, potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, član predsjedništva SDP-a i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, predsjednik SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović te predsjednik SDP-a Velike Gorice Luka Tarle.

Svi koji traže rješenje za svoje stambeno pitanje u posljednjim godinama, posebno mladi ljudi, znaju koliki je to problem. Na tome se ništa ne radi. To je nešto što je odavno trebalo pokrenuti u Hrvatskoj. U zadnjih godina vidimo trend iseljavanja iz Zagreba u Zagrebačku županiju te je sustavna stambena politika vrlo bitna za ovu županiju.”, govori Mihael Zmajlović, predsjednik SDP-a Zagrebačke županije.

Na predstavljanju je upravo govora bilo o rješavanju stambenog pitanja namjenskim fondom u koji bi se izdvajalo po jedan posto iz državnog proračuna godišnje. Kako navodi Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, samo 10 posto stanovništva Hrvatske kreditno je sposobno za kupnju stana, a njih više od milijun daje više od 40 posto svojih primanja za troškove stanovanja. Upravo su zbog tih podataka izradili politiku “Plan za stan” te je sada predstavljaju i u Velikoj Gorici. “Legitimno je pitanje – tko to može platiti? Koji naš građanin od prosječnih primanja može platiti takvu cijenu stana? Država takvo važno pitanje ne može prepustiti stihiji tržišta. Čak i u New Yorku imate ograničenu cijenu najma i država intervenira jer je krov nad glavom temeljno ljudsko pravo. Želimo građanima osigurati dostojanstven život i to možemo tako da se država uključi u rješavanje problema.”, izjavljuje Grbin.

Smatraju da je stanovanje, odnosno osiguran stan, osnovno ljudsko pravo koje znači boljitak za pojedince i zajednicu. Žele tako uvesti zakonsko reguliranje najma i državna ulaganja, po uzoru na druge zemlje koje to već čine. Grbin dodaje da su dosadašnje politike dovele do povećanja cijena nekretnina i najma za oko 60%, za koje, s obzirom na planove vladajućih, vjeruju da će još rasti. “Mladi do 33. godine ostaju s roditeljima. Država se u to mora uključiti, prije svega zakonskom regulacijom najamnih odnosa i cijene najma i kroz direktno uključivanje u izgradnju stanova. Izdvajanjem samo jedan posto Proračuna kroz pet do šest godina možemo osigurati 15 tisuća stanova koji će građanima biti stavljeni na korištenje uz uvjete.“, govori.

Uz navedeno predlažu osnivanje Fonda za izgradnju 15 tisuća društvenih stanova za dugoročni najam u pet godina, neprofitnu izgradnju i obnovu stanova putem stambenih zajednica, javno-privatno partnerstvo, dugoročno prihvatljiv najam s opcijom vlasništva, revitalizaciju napuštenih objekata te poticanje izgradnje samoodrživih naselja.

“Želimo pomoći mladima i njihovim obiteljima”, zaključuje Grbin.