Home Izdvojeno Volite slušati knjige ili ih čitati na tabletu? Od sada ih možete...

Volite slušati knjige ili ih čitati na tabletu? Od sada ih možete posuditi u našoj knjižnici, evo kako

Donosimo korake kako, ako imate članstvo u knjižnici, možete do besplatnih e-knjiga

PODIJELITE

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica stigao je novitet koji će oduševiti mnoge. Podaci pokazuju da više od 20% ljubitelja knjiga iste češće sluša nego čita. Ako ste jedni od njih, a imate članstvo u knjižnici, svidjet će vam se što od sada u knjižnici možete posuditi besplatne e-knjige i zvučne e-knjige!

Kako posuditi besplatne e-knjige

Preko online kataloga sada možete posuditi i e-knjige i zvučne e-knjige. Sam proces posudbe e-knjiga vrlo je jednostavan. E-knjigu ili zvučnu e-knjigu možete posuditi i preuzeti putem aplikacije eZaKi. E-knjiga se preuzima na vaš uređaj kao .lcpl datoteka, a za čitanje i slušanje potrebno ju je otvoriti u nekoj od preporučenih aplikacija. Prilikom prvog otvaranja e-knjige ili zvučne e-knjige u aplikaciji koja podržava Readium LCP tehnologiju, uređaj treba spojiti na internetsku mrežu zbog autorizacije za koju je potrebno unijeti PIN. Na žalost, Kindle čitači (osim modela Kindle Fire) ne podržavaju Readium LCP i Adobe DRM tehnologiju koje knjižnice uglavnom implementiraju za zaštitu e-knjiga.

Korake kako posuditi e-knjigu donosimo u nastavku:

  1. Potrebno se prijaviti u online katalog knjižnice putem članskog broja iskaznice i PINA (ako ga nemate, zatražite ga osobno na pultu, putem telefona ili maila) – LINK na online katalog
  2. Skinuti aplikaciju za mobitel, računalo ili e-čitač
  3. Posuditi knjigu

U jednom kalendarskom mjesecu član može posuditi pet naslova, koje može koristiti istovremeno na četiri uređaja. “Za sva dodatna pitanja, obratite se nama knjižničarima koji ćemo vam rado pomoći.”, objašnjavaju iz knjižnice.

Rok za vraćanje je 30 dana, isto kao i kod tiskanih knjiga, osim što se e-knjiga nakon isteka roka vrati sama. Ovo je odlično za one koji zaboravljaju vratiti knjige jer s ovima neće imati problema. E-knjigu možete vratiti i sami, prije isteka roka. Možete posuditi pet e-knjiga u mjesec dana, neovisno o broju posuđenih tiskanih knjiga.

“E-knjige imaju brojne prednosti kao što je mogućnost posudbe u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta, nemogućnost otuđenja i uništenja knjige te izostanak potrebe fizičkog prostora za pohranu knjige. Najveća prednost je olakšan pristup i čitanje odnosno slušanje e-knjiga za osobe s određenim teškoćama i za sve knjigoljupce koji su otvoreni novim tehnologijama.”, zaključuju.