Home Izdvojeno Vladini skupocjeni automobili: Je li Beus Richembergh koalicijske partnere nazvao bahatima?

Vladini skupocjeni automobili: Je li Beus Richembergh koalicijske partnere nazvao bahatima?

PODIJELITE

Ne stišavaju se reakcije na nabavku novog voznog parka za potrebe Vlade, Sabora i ministarstava. Država će preko operativnog leasinga uzeti 1581 novo vozilo, uglavnom za potrebe MUP-a, objavio je prošlog tjedna Državni ured za središnju javnu nabavu. Proračunski obveznici automobile će platiti  271.156.904 kune. Predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu Dario Janković izjavio je danas kako je njegov Ured dobio od ministarstava specifikaciju za nabavu Vladinih automobila, među kojima i za luksuzne audije koji su podigli buru u javnosti.

BEUS REAGIRAO NA FACEBOOKU

Saborski zastupnik i velikogorički vijećnik HNS-a Goran Beus Richembergh na svom facebook profilu je osudio čin nabavke skupocjenih automobila. Beus ističe kako je javnost istraumatizirana bahatošću državnih dužnosnika, te da se od javnog sektora očekuje odricanje i ušteda.

„Nema nikakve sumnje da policija, inspekcije i slične službe moraju imati vozila za obavljanje svoga posla. Ali jednako tako zdrav razum govori da vozni park vlade i parlamenta jedne siromašne i opljačkane države mogu i trebaju činiti i automobili mnogo jeftiniji od ovih koji su nabavljeni. Bespotrebno se još jednom dao povod za bijes javnosti, ionako istraumatizirane bahatošću i traljavošću onih među nama državnim dužnosnicima koji bi za plaću koju primaju svakako trebali više raditi i manje griješiti. I to u času kad se od čitavoga javnog sektora traže odricanja i uštede. Potrebno je što prije postaviti jasna, zdravorazumska pravila, u skladu s prilikama u kojima živimo“, napisao je Beus Richembergh.

POČELI SE OGRAĐIVATI

Svjesni kritike javnosti i vlastitih koalicijskih partnera, ministri su se počeli ograđivati od trošenja novca poreznih obveznika na luksuzne automobile.

–  Štedi se na svim razinama i sve moguće troškove smanjili smo na najmanju moguću razinu – rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, dok je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio da će na posao i dalje dolaziti svojim automobilom, a da će u službene svrhe koristiti službeni auto koji mu dodijeli Vlada.

–  Meni je svejedno u kojem ću se autu voziti. Bitno je da je auto funkcionalan i da može voziti od točke A do točke B. Sada se vozim u posuđenom autu, moje ministarstvo nema auto više srednje klase pa se vozim u autu Ureda za zajedničke poslove  –  kazao je Maras ističući kako mu je žao što nije bilo takva interesa javnosti kada se nabavljao auto za bivšeg premijera Ivu Sanadera.

JOVANOVIĆ SE ISPRIČAO ZBOG “KOČIJE”

–  Apsolutno je neprimjereno da bilo koji ministar vozi automobil od 647.000 kuna. Zato zahvaljujem novinaru koji me na to upozorio. Razgovarao sam sa šefom ureda za javnu nabavu. Automobili još nisu isporučeni i tražio sam da se poduzme sve što je moguće kako bi se ta vozila zamijenila dvostruko jeftinijima  –  izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te se ispričao građanima za svoju jučerašnju izjavu kada je na pitanje o neprimjerenosti kupovine skupih automobila rekao: “Hoćete da dođem kočijom u Ministarstvo?”.

PREMIJER PRIZNAO RASTROŠNOST

Predsjednik Vlade Zoran Milanović poslijepodne je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je priznao kako se dobar automobil može kupiti za upola manje novca. Kaže da je to deset godina stara odluka prema kojoj se za ministre i premijera nabavlja automobil gornje klase.

–  Mi smo u postupku nabave spustili kriterij na gornju srednju klasu. To je sve što znam jer se time nisam uopće bavio. No, ispostavlja se da je ta gornja srednja klasa i dalje u iznosu jednog prosječnog stana u Hrvatskoj i to je doista previše  –  poručio je premijer dodavši da će još razmisliti hoće li u novoj odluci o nabavi vozila uvesti novčana ograničenja ili će se trošak ograničiti drukčije.