Home Izdvojeno Vinari obilježili Vincekovo “krštenjem” trsova i poželjeli uspješan urod

Vinari obilježili Vincekovo “krštenjem” trsova i poželjeli uspješan urod

Trsje zbog stradanja nije baš dobro i trebat će barem dvije godine da se oporavi, ak nas i ove godine ne zadesi mraz i tuča

PODIJELITE

U subotu se obilježilo Vicekovo, dan kada vinogradari već tradicionalno po prvi puta u godini prolaze svojim vinogradima te simbolično orezuju trsove. Ovaj dan obilježava početak radova u vinogradima.

Naravno, tradicija ne može proći bez “krštenja” starim vinom i vješanjem kobasica kako bi se prizvala plodnost i što bolji urod. Vincekovo se proslavilo i u Vukomeričkim goricama, no, zbog epidemioloških mjera, nešto skromnije nego prijašnjih godina. “Tradicijski običaj nije prekinut, nastavili smo  obilježavanjem našeg zaštitnika, Svetog Vinka, uz rezidbu i blagoslov viograda.”, govori nam Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Grozd i dodaje da su i ove godine proslavili uz drage goste.

Prethodne dvije godine vinograde je pogodio mraz što je utjecalo na smanjenje uroda. “Trsje zbog stradanja nije baš dobro i trebat će barem dvije godine da se trsovi oporave, ako ove godine opet ne nstrada. Nadamo se da ove godine neće biti mraza i tuče. Ne očekujemo velik urod, ali u nadi je spas.”, zaključuje Mikulčić.