Home Gospodarstvo Vinari Grozda u Erdutskom vinogorju: Degustirali i učili o vinima Slavonije i...

Vinari Grozda u Erdutskom vinogorju: Degustirali i učili o vinima Slavonije i Podunavlja

PODIJELITE

Velikogorička vinogradarsko vinska Udruga Grozd uputila se na prvo ovogodišnje stručno studijsko edukativno putovanje u vinogradarsku regiju Podunavlje-Slavonija, Erdutsko vinogorje.

Prošle subote krenuli su u ranim jutarnjim satima, a prva destinacija bio je vinograd na malenom brijegu od oko 10 hektara i vinarija Siber gdje se kušala graševina, souvignon, cuvee, ružičasti Crose i cabernet souvignon. Slijedeća destinacija bila je „Ruta graševine“ u koju spada obilazak Erdutskih vinograda koji su smješteni uz rijeku Dunav na nadmorskoj visini između 130 i 190 metara, blago nagnuti prema jugu i najveći su plantažni vinograd u Hrvatskoj.

Tamo su obišli Stari podrum iz 1730. godine, upoznali se s dvorcem Adamovich-Cseh u kojem je potpisan povijesni Erdutski sporazum, odradili šetnje ispod vinove loze (kroz tzv. Klanter), boravak na vidikovcu s pogledom na Dunav i Erdutsku kulu te obilazak novog podruma.

U tom podrumu, javljaju iz Udruge, nalazi se simbol vinarije Velika bačva, najveća drvena vinska bačva u upotrebi na svijetu sa zapremninom od čak 75.000 litara u kojoj odležava graševina. Na toj povijesnoj lokaciji odradili su degustaciju tri sorte odličnih vina graševine, traminca i cabernet souvignona.

“Nakon ručka nedaleko Starog mlina uslijedilo je i treće kušanje kompleksnih, specifično strukturiranih, vrhunskih vina u prekrasnom ambijentu kušaonice butik vinarije Antunović.”, govore nam iz udruge.

Vratili su se zadovoljni i obogaćeni novim vinogradarsko-vinskim spoznajama te vidno raspoloženi.