Home Zanimljivosti Vijećnici “doručkovali” Kučki most, asfaltnu bazu, divlje deponije….

Vijećnici “doručkovali” Kučki most, asfaltnu bazu, divlje deponije….

Sjednica Gradskog vijeća jutros je počela aktualnim satom koji je iznjedrio brojna zanimljiva, aktualna pitanja. Evo nekih...

PODIJELITE

Aktualni sat započeo je s Kučkim mostom. SDP-ov Sven Fabijančić kaže kako je na natječaju dobio ponuđač koji nije najpovoljniji, točnije skuplji je za čak 900 tisuća kuna. “Zašto je odbijena jeftinija tvrtka?”, pitao je gradonačelnika. Gradonačelnik Barišić kaže kako su na natječaju konkurirale dvije tvrtke, a postupak je i dalje u tijeku jer je natječaj poništen. Viša ponuda odabrana je jer ova druga nije priložila svu pravovaljanu dokumentaciju. Kod uložene žalbe komisija je poništila odluku o odabiru, pa je postupak opet na početku. “Očekujemo da ćemo kroz sljedeći tjedan sve razriješiti i imati najpovoljnijeg ponuđača, pa ako neće biti žalbi na proljeće bi započeli radovi na Kučkom mostu”, rekao je gradonačelnik.

Nesnosni smrad i gusti dim u Lomnici

Oporba je zaredala aktualne teme, pa nije izostala ni asfaltna baza u Donjoj Lomnici koja je, ako je sudeći po Facebook objavama građana, puštena u probni rad. “Širio se nesnosni smrad, iz oblaka je sukljao gusti dim, kamioni po cestama, a nije zatraženi dozvola grada da se taj pogon pusti u rad”, apelirao je SDP-ovac Damir Šimunić, kasnije i MOST-ov Alan Šembera. Dotaknuo se Šimunić i teme skupog automobila koji je unajmila gradonačelnikova supruga, koji je odjeknuo u nacionalnim medijima. “Želim da nam otvoreno kažete, ja ne udaram ispod pojasa nego želim da ovo tijelo dozna istinu”, rekao je pomirljivo Šimunić. “Automobil je rentan na tri mjeseca i vraćen, a najam od 12 tisuća kuna je moja supruga platila. Sve je bilo po zakonu i očekujemo pozitivnu reakciju Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa”, odgovorio je gradonačelnik.

Što se tiče asfaltne baze, dodaje kako u gradu pozorno prate situaciju. Obećao je kontaktirati inspekcije i nadležno ministarstvo, te nakon konkretnijih uvida poslati pisani odgovor.

MOST: Divlji deponiji niču kao gljive poslije kiše

MOST-ovci su ponovo apelirali i na problem divljih deponija. “To se mora zaustaviti i nešto konkretno napraviti jer oni niču kao gljive poslije kiše i postaju rak rana našeg društva. Strategija grada u otklanjanju divljih deponija nije dobra, trebamo pod hitno nešto napraviti”, apelirao je Alan Šembera.
“Pokušavamo promijeniti svijest građana i svakodnevno, i kroz medije upozoravamo da se smeće ne odlaže tako”, rekao je direktor VG Čistoće, Ivan Rak koji najavljuje i nadzore kamere na divlje deponije. Rak dodaje kako je 2017. zbrinuto 450 tona, a godinu kasnije 850 tona otpada. “Apeliramo na sve građane ako netko odlaže nepropisno otpad neka ih fotografira kako bi ih kaznili”, rekao je Rak te pozvao okupljene u subotu na Zelenu čistku u subotu u Novo Čiče.

Sigurnost na cestama

Vijećnike brinu neoprezni vozači te sve više prometnih nesreća zbog čega traže od grada da poduzme potrebne mjere. U gradu su nekoliko zahtjeva za ležećim policajcima, no potrebna je suglasnost MUP-a za njihovu izgradnju, odgovorio je zamjenik Krešimir Ačkar. “Mi postupamo po svim zahtjevima mjesnih odbora. Za njih pet smo dobili dozvole, a riječ je o mjesnim odborima Čička Poljana, Lazina Čička, Pleso, Petrovina i Mlaka”, odgovara Ačkar.

Zahtjev za ležećim policajcima stigao je i iz Buševca, ulice Dolenec, dodaje vijećnik Igor Horvačić koji je apelirao i na problem lošeg trotoara u Buševcu. “Trebalo bi reagirati, pokrpati kritična mjesta”, kaže Horvačić. Gradonačlenik je obećao obići mjesto i dogovoriti sanaciju, kao i ostale radove koji uključuju i osposobljavanje tamo postavljenog semafora.

Bira se novi koncesionar za zbrinjavanje životinja

Tema je bila i koncesija za zbrinjavanje životinja koja ističe početkom lipnja, a koju trenutno ima Veterinarska stanica Velika Gorica. “Do sad nismo imali prigovora na njihov rad. Naša ideja i prijedlog je da ove godine idemo na koncesiju od dvije godine kako ne bi svake godine ponavljali natječaj”, rekao je zamjenik Ervin Kolarec koji je podsjetio i kako je u kolovozu 2017. izgrađeno sklonište za zbrinjavanje životinja u Jagodnom koje odlično radi. “Od tada do danas zbrinuto je 500 pasa, a mnogo ih je i udomljeno”, rekao je Kolarec koji je zahvalio i Sigurnoj kućici koja u zbrinjavanju daje velik doprinos.

Kolarec je obavijestio i kakva je situacija sa zakupom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu grada. Riječ je o 250 hektara zemljišta koje bi dali u najam OPG-ovcima. “Treba pričekati pravilnik resornog ministarstva”, kaže Kolarec koji dodaje kako poljoprivrednici već sada u dugoročnom najmu imaju oko 900 Ha. Osvrnuo se i na urbane vrtove. Kaže kako su građani zadovoljni. Za sad su tri gradska vrta površine veće od 10 tisuća kvadrata, a koje obrađuje oko 150 građana.