Home Kultura VIDEO Zrakoplov koji još nitko nije vidio u pogonu

VIDEO Zrakoplov koji još nitko nije vidio u pogonu

PODIJELITE

Pripreme za 107. Turopoljski fašnik su u tijeku, pa su se tako i mještani Ribnice uz Fašničku udrugu Žir primili posla. Na prošlogodišnjem Fašniku oduševili su publiku i žiri tematskom povorkom Vlaka u snijegu, a ove godine uređuju novo prometalo.

– Izradili smo avion, prikaz naše Zračne luke – imati ćemo pult, prateća vozila, sve zajedno. Koristili smo razne letve, boju, stiropor. Na zrakoplovu radi naša Fašnička udruga Žir koja broji oko 70 članova, ali u izradi ovoga mogu sudjelovati svi koji žele.  – rekao je predsjednik Fašničke udruge Žir, Tugomir Hlopec.

Fašnička udruga Žir svake godine osvaja nagrade radi inovativnih i odlično realiziranih ideja. U ovoj tradiciji sudjeluju već preko deset godina. Konstrukcija fašničkog zrakoplova jako je slična originalu, što po izgledu ali i veličini.

– Koristili smo nacrt aviona Deš Q 400, stavili ga na pravo mjerilo i sada stvaramo konstrukciju. Zrakoplov će biti oko 30 metara dug, 9 metara širok imati i krila od kojih je svako oko 2 metra širine. Neke stvari idu spontano iz glave, makar smo radili po prvotnom nacrtu. – rekao je Mario Stipetić, član Udruge.

fašnik ribnica zrakoplov radnici 2016 (14)

– Radimo gluposti već velik niz godina, odlučili smo se za Air Ribnicu a ne Mig, mig nam je bio premalen. Glavni inženjeri rade konstrukciju, šarafe stiropor. Unutra su rađeni ventilatori i motore koji idu u pogon. – dodao je Hrvoje Mravec, član Udruge.

Kako će zrakoplov voziti, i koja se magija krije ispod cijele konstrukcije, na žalost ne možemo otkriti. Kako biste pobliže vidjeli ovo zanimljivo vozilo, dođite ove subote na 107. Turopoljski Fašnik i zabavite se s maškarama.

[print_gllr id=40425]