Home Vijesti VIDEO Pogledajte koreografiju kojom je OSS Buševec osvojio prvu nagradu na državnoj...

VIDEO Pogledajte koreografiju kojom je OSS Buševec osvojio prvu nagradu na državnoj smotri

PODIJELITE

Ogranak seljačke sloge Buševec jučer je na 30. Susretu folklornih ansambala i izvornih skupina u Čakovcu osvojio prvu nagradu za najbolji koreografirani folklor. Izveli su plesači i tamburaši “A” grupe Ogranka koreografiju “Šokačka kola Sonte”. Autor koreografije je Mojmir Golemac, a za glazbenu obradu su zaslužni Zoran Jakunić i Stevo Borić.

Susrete organizira Hrvatski sabor kulture. Cilj manifestacije je očuvanje tradicijske kulturne baštine i identiteta, razmjena iskustva, vještina i znanja, razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijski, plesnim, glazbenim vrijednostima, narodnoj nošnji, društvenom povezivanju, razvoj publike te poticanje amaterskog rada uopće. Susret je okupio najuspješnike folklorne ansamble u kategoriji koreografiranog folklora s prethodno održanih županijskih smotri folklora.

Nastupili su ansambli iz Buševca, Čazme, Glogovca, Male Subotice, Siska, Pleternice, Karlovca i Varaždina. Ocjenjivalo ih je tročlano povjerenstvo u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, prof. Katarina Bušić i prof. Zrinka Posavec.

Jubilarni 30. susret folklornih ansambala i izvornih skupina dio je programa Dana europske baštine 2023. u organizaciji Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.