Home Izdvojeno VIDEO Eko-strašila od danas štite gradske vrtove u Podbrežnici

VIDEO Eko-strašila od danas štite gradske vrtove u Podbrežnici

PODIJELITE

Robocop, Cerovski jedan, Radojka i Slavko imena su četiri strašila koja su postavljena u gradskom vrtu u Podbrežnici. Izradili su ih vrijedne ruke učenika 6.c razreda Osnovne škole Eugena Kumičića.

-Jedno strašilo je cura, a drugo dečko. Curu smo nazvali Radojka, a dečka Slavko po našem asistentu u školi.- otkrio nam je Luka.

Eko strašila su nastala u sklopu projekta s kojim su se učenici plasirali u drugi krug natječaja ‘Mali ekolozi – velike nagrade’ kojeg provode Udruga ‘Bioteka’ i jedan trgovački lanac.Strašila u gradskim vrtovima (14)

– Naš cilj je podići svijest lokalne zajednici o potrebi smanjenja upotrebe pesticida. Mislimo da smo u tome uspjeli. Dosta ljudi nas zaustavlja i želi se informirati o našim strašilima te kao zaštititi vrtove bez upotrebe pesticida. Nadamo se da će im naša strašila u tome pomoći. – istaknula je voditeljica projekta profesorica Darija Žape.

Ovaj ekološki projekt prepoznao je i Grad Velika Gorica koji je pomogao da strašila dođu u svoj prirodni ambijent. -Već dugi niz godina Grad Velika Gorica surađuje s eko-školama sa svog područja. Kako bi eko-strašila bila stavljena u funkciju odlučili smo ih postaviti u naše gradske vrtove.- objasnila je Meri Barišić iz Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.Strašila u gradskim vrtovima (10)

Nova eko-strašila svidjela su se i Josipu Saragi, korisniku vrtne parcele. -Drago mi je da su djeca ovdje da saznaju kako se povrće uzgaja na ekološki  način. Ja u svom vrtu ne koristim umjetna gnojiva, već samo stajsko gnojivo i ne špricam biljke protiv nametnika. – rekao nam je Josip.Gradski-vrovi---strašila

Ovaj umirovljenik svaki slobodni trenutak koristi za boravak u svom vrtu, a kako bi mu bilo ugodnije, napravio je klupe i postavio suncobran. – Nakon cjelodnevnog posla negdje treba sjesti i skloniti se od sunca pa sam došao na ideju da iskoristim palete. Od njih sam napravio klupe i stol, a suncobran mi je poklonio sponzor. – otkrio nam je umirovljenik.

Mnogi naši sugrađani prepoznali su vrijednost ovog projekta i postali vlasnici svojih parcela u gradskim vrtovima.Strašila u gradskim vrtovima (8)

– Ovaj gradski vrt prvi je otvoren u Velikoj Gorici. Ovdje imamo 75 parcela, a zbog velikog interesa građana ove godine ćemo otvoriti novi gradski vrt u Teslinoj ulici. – najavio je Marko Kos, privremeni pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Novi gradski vrt bit će svečano otvoren 8. lipnja, a u njemu će svoje parcele dobiti 46-ero Goričana.

foto: Mario Žilec

[print_gllr id=48578]