Home Kultura Vg Brass festival

Vg Brass festival

PODIJELITE

Dragi prijatelji Velikogoričkog brass festivala,

Neću biti daleko od istine ako kažem da se rijetko koji festival posvećen određenoj grupi instrumenata može podičiti, ne samo vrhunskim umjetnicima iz godine u godinu, nego i doprinosom repertoaru. Prisjetimo se Sonate Anthony Ploga koja je dovršena i praizvedena na Festivalu, djela Erica Ewazena inspiriranih Festivalom (Trio za trubu, violončelo i klavir, kvintet „Balkanika“) ili tria „Croatian“ Jamesa Stephensona koji pronosi ime Republike Hrvatske i u sebi ima sakriven Morseov kod riječi „Croatia“ te budi znatiželju za krovovima dubrovačkih kuća koji su poslužili kao inspiracija djelu. Festival dakle, ne samo da ugošćuje eminentne svirače, nego na neki način pronosi i ime domovine te spaja ljude.

Ove godine na rasporedu imamo 2 svjetske, 1 europsku te 3 hrvatske praizvedbe. „Sonata za kornet“ iz pera finskog skladatelja Harri Wessmana jedina je Sonata za kornet napisana u posljednjih 100 godina. Francuski skladatelj Vincent Jockin, čije ime je u usponu diljem svijeta, posvetio je svoje novonastalo djelo za trubu  i gudački kvartet sjećanju na svog prijatelja – trubača amatera. Imat ćemo također priliku čuti i hrvatsku praizvedbu Sonate za klavir istog autora. Alan Holley, australski skladatelj koji je gostovao u Zagrebu pod pokroviteljstvom Festivala, s veseljem je prepustio europsku praizvedbu svojeg djela klarinetistu Bruni Philippu koji  će s izraelskim trubačem Tamirom Aktom realizirati i hrvatsku praizvedbu rijetko izvođenog djela „Koncerta za trubu i klarinet“ Gordona Jacoba. Veseli nas da uz puhače „brass“ instrumenata možemo ugostiti i spojiti  gudače i drvene puhače, a trubač Tamir Akta se pobrinuo da publici predoči program sačinjen od djela iz violinističke literature.

Uz koncerte, svaki od umjetnika će održati i radionicu za učenike i studente glazbe, a rumunjski trubač Sergiu Cârstea će predstaviti Metodu za trubu svojeg sunarodnjaka Dimitrua Ungureanua.

Prije koncerata, imat će priliku predstaviti se studenti Muzičke akademije. Radi se o perspektivnim mladim glazbenicima koji bi mogli, za koju godinu i sami biti istaknuta imena Festivala.

Ove godine, uz rekordan broj koncerata na Festivalu, sigurni smo da ćete uživati u glazbi i druženju s umjetnicima, te zajedno s njima proslaviti život i djelo velikana reproduktivne umjetnosti na trubi Maurice Andréa kojem smo u znak sjećanja posvetili 7. Velikogorički brass festival.

 

Tomislav Špoljar,
Umjetnički ravnatelj

 

FOTOGALERIJA

Powered by MediaM / www.mediamprodukcija.hr
Photo and edit by Hrvoje Mareković
All rights reserved

[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445803965511886.1073741839.344845335607750&type=1]

 

 

 

PODIJELITE
Prethodni članakVGF 2012
Idući članakTamburaši udaraju rock