Home Izdvojeno Verona ima Romea i Juliju, Buševec svoje Mladečke

Verona ima Romea i Juliju, Buševec svoje Mladečke

Skulptura je rad kipara Ivana Trupkovića iz Sirača, napravljena prema likovima Videk i Barice iz Turopoljske svadbe

PODIJELITE

Ogranak Seljačke sloge Buševec u slavljeničkoj je godini u kojoj obilježavaju 100 godina rada i djelovanja društva, osnovanog još 1920.godine. Iako je program zbog zdravstvenih okolnosti uvelike smanjen ipak nisu propustili održati Ivanje u Buševcu, u malo intimnijoj atmosferi nego smo inače navikli, ali i dalje uz puno srca, ljubavi, zajedništva i sloge. Svetu misu iz kapele sv. Ivana Krstitelja, u nedjelju ujutro prenosio je HRT, nisu zaobišli ni paljenje Ivanjskog krijesa, a nezaobilazni su bili i licitari koji su gostima ponudili fini domaći gvirc, baš kako se i priliči na jednom proštenju.

Videk i Barica u drvenoj varijanti

Središnje događanje bilo je otkrivanje skulpture „Mladečki“, rad kipara Ivana Trupkovića iz Sirača, napravljena prema likovima Videk i Barice iz Turopoljske svadbe. Skulptura ima i simboličko značenje, a označava mladost, međusobnu ljubav, poštovanje i slogu, pjesmu i ples, dakle sve ono što krasi OSS Buševec, njegove članove ali i mjesto Buševec, govore nam organizatori.

„Naš Ogranak okuplja mladež iz cijelog Turopolja, ali i šire, a kod nas se kao kod kuće osjećaju i Koljnofčani iz Mađarske i Klokotićani iz Rumunjske. Naši su članovi predstavljali ljepotu Turopolja i Hrvatske od Meksika do Rusije i od Portugala do Litve, dok smo i na našoj pozornici ugostili grupe iz svih dijelova svijeta“, kaže nam predsjednik OSS-a, Nenad Rožić.

Inače, prema već dobropoznatoj tradiciji upravo je ove godine ponovo trebala biti održana Turopoljska svadba, koja će svoju izvedbu doživjeti ipak nagodinu, no zato su tu Turopoljski mladečki, skulptura koje su otkrili Ogrankaši Nikola Rožić i Marta Jurenić, inače likovi, mladenci, u najnovijoj varijanti Svadbe. Pa ako Verona ima Romea i Juliju, sad Buševec ima svoje mladečke! I ovdje možete zaželjeli želju ili za sreću primiti mladenku za palac, a u Buševcu se nadaju kako će možda neki mladenci poželjeti, pa svoj brak ovjekovječiti i fotografijom ispred skulpture.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Dražen Barišić, a uz vokalnu i tamburašku grupu u programu su svoje stihove recitirali Stjepan Vitez, Tomislav Zvonarić i Stjepan Detelić Banski. Za posjetitelje je organizirano i razgledavanje Etno zadruge kao i prvog hotela (za insekte!) u Buševcu, a uz nezaobilazni krijes uživali su i u kadrovima posljednje Turopoljske svadbe iz 2015.

Foto: Irena Rožić/ OSS Buševec