Home Gospodarstvo Velikogorički vinari osvojili nagrade na međunarodnoj izložbi

Velikogorički vinari osvojili nagrade na međunarodnoj izložbi

PODIJELITE
Foto: Udruga Grozd

U subotu, 1. travnja, u Čazmi je održana 6. Međunarodna izložba vina ”Čazmanski Vinokap”. Zaprimljen je 131 uzorka od 79 izlagača. Najviše izlagača bilo je iz Hrvatske i to iz sedam županija odnosno devet vinogorja sa 113 uzoraka, dok je iz Slovenije pristiglo osam uzoraka te iz Mađarske deset uzoraka.

Šampion izložbe s osvojenim 91 bodom je vino Sauvignon berba 2015, izborna berba prosušenih bobica, proizvođača OPG Zlatko Sonenšajn iz Koprivnice. Posebnu priznanje za najbolje ocijenjeno vino autohtone moslavačke sorte Škrlet s 85 osvojenih bodova, zlatna diploma dodijeljeno je vinu Turopoljski škrlet, berba 2016, proizvođača Vlade Mikulčića iz Velike Gorice. Turopoljski škrlet već je tri puta bio najbolje ocijenjeni škrlet na dosadašnjim izložbama u Čazmi, a od velikogoričkih vinara diplome su osvojili još Ivan Trumbetaš srebrnu za škrlet i brončanu za mješavinu bijelih sorata te Stjepan Ceković priznanje također za mješavinu bijelih sorti.

Foto: Udruga Grozd

Svi izloženi uzorci ocijenjeni su od strane tri stručne komisije po 5 članova po metodi 100 bodova pod predsjedanjem dr. sc. Ivane Alpeze. Dodijeljene su dvije velike zlatne diplome, 24 zlatne, 55 srebrnih, 36 brončanih i četiri priznanja.