Home Izdvojeno Velikogorički umjetnik čija su djela izložena u Americi i Kanadi

Velikogorički umjetnik čija su djela izložena u Americi i Kanadi

PODIJELITE

Tek mu je 31 godina, a njegova djela već se nalaze u Americi i Kanadi, ali i po cijeloj Hrvatskoj. Vid Vučak akademski je kipar iz velikogoričkog Starog Čiča i tek je na početku svoje karijere, što se po broju djela ne bi moglo zaključiti. Umjetnošću se počeo baviti još u osnovnoj školi kada je upisao tečaj crtanja. Slijedila je Škola primijenjenih umjetnosti, a kasnije i Akademija u Splitu.

– Moje prvo djelo u bronci odnosno prva moja javna skulptura je blaženi Ivan Merz koja se nalazi pored istoimene škole kraj Narodne banke u Zagrebu. To sam radio na četvrtoj godini Akademije i to mi je djelo dosta drago. Toliko sam bio uzbuđen da sam se zaboravio i potpisati na taj kip, na tu malu bisticu – ispričao je Vid Vučak.

Vid-Vucak-kiparstovo-1.jpg

SURADNJA S INOZEMSTVOM

Nakon toga uslijedilo je niz narudžbi iz inozemstva. Vid je tako napravio Blaženog Alojzija Stepinca za franjevce u Chicagu, a onda i pet bisti za Kanadu.

– To je bilo dosta složeno jer je trebalo sve organizirati. To je jedan mali projekt, od samog aviona, prijevoza, organizirati lijevanje u gips, napravit to – kazao je umjetnik.

Vid trenutno radi na bisti kalifornijskog vinara rodom iz Hrvatske, Miljenka Grgića, čije vino piju i u Bijeloj kući.

– Za jednu ovakvu bistu ja kažem uvijek da treba 10 godina i mjesec dana. Što bi bilo 10 godina školovanja i tih nekih mjesec dana stvarnog rada – objasnio je.

Vid će napraviti dvije biste hrvatskog vinara. Jedna će otputovati u Kaliforniju, dok će druga na Pelješac gdje Grgić ima svoje vinograde. Osim toga, u tijeku je izrada i dva i pol metra visokog kipa pape Ivana Pavla II. koji će na Krk te magarca koji će krasiti prostor ispred jednog bračkog hotela.

Vid-Vucak-kiparstovo-10.jpg

PREPOZNATLJIV STIL

– Samo djelo je, ja bih rekao, kao jedna dugotrajna, mogu reći vječna, izložba jer javna skulptura je za umjetnika velika stvar. To je jako dobro za umjetnika i veseli ga zato što ju uvijek netko vidi, uvijek ju netko gleda i uvijek nekoga veseli – rekao je Vid.

U umjetnosti, kao i u mnogim drugim zanimanjima, cijeli se život uči i nadograđuje. Bilo je situacija kada jednostavno nije bio zadovoljan svojim djelom, čak ga je, kako je ispričao, razbio i krenuo ispočetka.

Njegove kipove prepoznaje se po živosti i blagosti. Govore mu kako licima daje blag izraz te ih pomlađuje.

– Ne oslanjam se na neki striktno stil u umjetnosti. Ja volim da je lice dosta realistično i uvijek mu napravim neki pokret tako da dobije na nekoj živosti. Volim raditi na psihologiji lica – objasnio je svoju umjetnost Vid.

Vid-Vucak-kiparstovo-12.jpg

ŽIVOT UMJETNIKA

Osim što se bavi kiparstvom, Vid Vučak predaje likovnu umjetnost u osnovnoj školi i, kako kaže, to mu daje financijsku sigurnost koju slobodna umjetnost rijetko pruža. A može li se živjeti od umjetnosti?

– Ajmo reć, može se, ali treba puno truda. Ja kažem uvijek moraš biti svoj menadžer, moraš biti organizator, dogovoriti i uz to moraš znat dobro raditi da bi uopće netko uzeo neki tvoj kip. Tako da je danas dosta kompleksno biti kipar – priznao je Vid.

Želja mu je napraviti biste svoje dvoje djece i supruge koja je po zanimanju krajobrazni arhitekt i s kojom i poslovno tvori sinergiju jer uklapa njegova djela u okoliš. Cilj je i više se posvetiti modernoj umjetnosti za koju trenutno ima vrlo malo vremena.

[print_gllr id=12045]