Home Izdvojeno Velikogorički srednjoškolci izradili solarni automobil i kreću u utrku!

Velikogorički srednjoškolci izradili solarni automobil i kreću u utrku!

PODIJELITE

„Tur-solar“ ima autonomiju od 50 kilometara i može voziti 25 km/h. Za razliku od konkurencije specifičan je po tome što ima 300 kilograma, a nose ga biciklistički kotači.

U SISAK PO POBJEDU

Učenici velikogoričke Srednje strukovne škole izradili su solarni automobil i s njime će u Sisak na subotnju utrku. Njihov „Tur-solar“ snagu će odmjeriti s još četiri solarna automobila koja su izradili učenici iz Siska, Zadra, Osijeka i Kutine.

–  Idemo vidjeti kako ti automobili funkcioniraju u samom pogonu kad su svi zajedno  –  kaže Ivica Pavlović, mentor projekta „Soela“.

Tur-solar

A sve je počelo uključivanjem u projekt financiran od Europske unije. Cilj je bio proizvesti prototip pravog ekološkog automobila kojeg će pokretati obnovljivi izvori energije. Učenici su trebali sve osmisliti sami. Od faze projektiranja, izrade probnih maketa, do proizvodnje samog solarnog automobila.

–  Mi smo počeli iz ničega, dobili smo samo dijelove bez ikakvog nacrta. Sami smo morali projektirati auto i sami smo ga na kraju složili  – priča nam Robert Višković, učenik 4. razreda velikogoričke Srednje strukovne škole, s vozačkog mjesta solarnog automobila.

–  Dobili smo aluminijske cijevi, kotače s elektromotorom, aluminijske limove i solarne panele od čega smo trebali izraditi solarni automobil  –  dodaje njegov mentor.

„Tur-solar“ ima autonomiju od 50 kilometara i može voziti 25 km/h. Za razliku od konkurencije specifičan je po tome što ima 300 kilograma, a nose ga biciklistički kotači.

–  Naš auto ima biciklističke vilice s obzirom da je riječ o biciklističkim kotačima. Konkurencija je radila na osovini. „Tur-solar“ je uži nešto, a njihov je širi i sliči na avion  –  opisuje Pavlović.

POPULARNI U ŠKOLI

Na vrijedne učenike koji su osmislili prvi velikogorički solarni automobil, ponosni su svi u školi.

–  Za školu je značenje veliko jer smo uključeni u pojekt, a za učenike je još veće jer će upoznati nove izvore energije i naučiti kako se energija može uskladištiti i dobro iskoristiti  –  kaže Stjepan Kos, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica.