Home Izdvojeno Velikogoričke mlade nade u posjetu kod predsjednika Milanovića

Velikogoričke mlade nade u posjetu kod predsjednika Milanovića

"Kao mlada osoba koja se želi baviti politikom i aktivizmom, susret s predsjednikom i cijeli ovaj projekt su me inspirirali", govori nam Alma Beriša

PODIJELITE
Foto: Ured predsjednika, Tomislav Bušljeta / Alma Beriša i Antonio Detelić s predsjednikom Zoranom Milanovićem

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović jučer je primio nositelje projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih te srednjoškolce i mlade iz cijele Hrvatske koji sudjeluju na projektu. Među njima je i bivša učenica Gimnazije Velika Gorica, sada studentica, Alma Beriša i maturant Gimnazije Velika Gorica Antonio Detelić, uz mentoricu Olietu Horvat Kardoš.

“Projekt s Predragom Fredom Matićem mi je puno značio, ne samo zbog posjeta Predsjedniku Republike Hrvatske. Napokon smo mi mladi dobili pozornicu i mikrofon i za to smo mu uvelike zahvalni. Kao mlada osoba koja se želi baviti politikom i aktivizmom, susret s predsjednikom i cijeli ovaj projekt su me inspirirali. Inspiracija je došla i od strane mojih mladih kolega koji su imali izvrsne projekte. Ovakvih projekata bi trebalo biti više i češće jer su u konačnici mladi ti koji kroje našu budućnost.”, govori nam Alma Beriša o svom iskustvu i projektu.

Foto: Alma Beriša i predsjednik Zoran Milanović / Izvor: Ured predsjednika, Tomislav Bušljeta

Projekt Budućnost Europe provodio se tijekom 2022. sa srednjoškolcima diljem Hrvatske, a ukupno je bilo uključeno više od 4000 učenika. Cilj projekta bio je dati glas i prostor mladima za predstavljanje svoje vizije ključnih politika za mlade te ih uključiti u proces donošenja odluka.

Učenici su predsjedniku uručili brošuru u kojoj je objedinjeno sve što projekt predstavlja, odnosno, sve probleme, rizike, potencijale i rješenja u području politika za mlade. Kao glavne probleme mladi navode pitanje stambene politike, obrazovnog sustava i političke participacije. “Bila sam vrlo uzbuđena zbog susreta s predsjednikom jer nakon uloženog truda i vremena imali smo priliku tu našu ideju prezentirati jednim od najvažnijih tijela hrvatskog političkog ustrojstva. Takvo iskustvo u osobi, ponajviše mladoj, probudi, odnosno, intenzivira strast i želju za političkim djelovanjem. Moram priznati, i sam Pantovčak tj. ured i “luksuz” kojeg smo vidjeli je velika inspiracija.”, zaključuje Alma.

U projektu je sudjelovalo 10 srednjih škola iz cijele Hrvatske: Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod, Gimnazija Čakovec, Gimnazija Pula, Gimnazija Velika Gorica, Gimnazija Vukovar, Srednja škola Konjščina, Srednja škola Krk, Srednja škola Petrinja, Srednja škola Vela Luka i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.