Home Izdvojeno Velikogorička nastavnica Zrinka Posavec dobitnica prestižne nagrade Zaklade HAZU-a

Velikogorička nastavnica Zrinka Posavec dobitnica prestižne nagrade Zaklade HAZU-a

Nagradu 'Dragutin Tadijanović’ je dobila za knjigu ‘Maria Callas se baca u more’

PODIJELITE
Foto: HAZU / autorica Nina Anić

Učenicima i roditeljima Umjetničke škole Franje Lučića je Zrinka Posavec poznata kao prof. mentor, nastavnica pjevanja. Međutim, Posavec je osim toga do sada objavila dvije zbirke poezije te 2022. godine i knjigu ‘Maria Callas se baca u more’. Upravo za tu zbirku pjesama sada je osvojila i prestižnu nagradu ‘Dragutin Tadijanović’ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Iz Umjetničke škole Franje Lučića ističu ponos na svoju nastavnicu.

Nagrađenu zbirku čini 67 pjesama raspodijeljenih u šest ciklusa kojih su naslovi: Tehnika pjevanja, Maria Callas se baca u more, Glas, grlo, grozd, Živio mali nožić, Pjesnik iz istih sjemenki vuče plod i Svijet kao glas, piše HAZU. U pjesmama govori iz pozicije  učitelja pjevanja, obraća se učenicima, govori o načinima upotrebe glasa, grla, usana, o dahu, odnosu glasa s jedne i neuroze ili erotskih užitaka s druge strane.

Foto: HAZU / autorica Nina Anić

“U kontekstu suvremenoga hrvatskog pjesništva zbirka ‘Maria Callas se baca u more’ ističe se svojom konceptualnošću, kultiviranom pjesničkom retorikom i  lirskim subjektom koji o središnjoj temi svjedoči iz različitih diskurzivnih i iskustvenih pozicija. Stil zbirke najviše karakteriziraju razvedena metaforičnost, dojmljive varijacije i iskazivačka sažetost, tj. umijeće da se pjesma zgusne  u svega nekoliko stihova koji će u čitatelju izazvati brojne i neočekivane rezonancije. Naposljetku, lirski idiom koji je Zrinka Posavec izgradila u ovoj zbirci izrazito je gibak i ritmičan – ritam njezine pjesme prati i dodatno podcrtava lirsku temu i sintaksu, nagovještava emociju, naglašava prigodnu parabolu. Potraži li se u opusu Dragutina Tadijanovića mjesto mogućeg susreta s pjesničkim iskustvom zbirke ‘Maria Callas se baca u more’ Zrinke Posavec, u prvi plan iskaču stihovi iz 1954., kojima je Tadijanović proslavljao dan u kojemu je – nakon duge šutnje – napisao trinaest pjesama. Dotični stihovi barda iz Rastušja glase: ‘Samo je glas moj,/ U razgovoru svagdanjem, običnom,/ Treperio kao napeta struna/ Pod rukom svirača u punoj dvorani’”, navodi akademik Krešimir Bagić u obrazloženju za dodjelu nagrade.

Zrinka Posavec rođena je 1981. godine u Đakovu. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je glazbenu kulturu, usmjerila se na usavršavanje glasa te diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studij pjevanja u klasi profesorice Lidije Horvat-Dunjko. Nakon završetka Muzičke akademije glas je usavršavala kod eminentnih vokalnih pedagoga i opernih umjetnika Hrvatske i regije. Započela je solističku karijeru 2014. Djeluje kao nastavnica pjevanja u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici. DDo sada je objavila dvije zbirke poezije: ‘Soba za buđenje’ (Matica Hrvatska, ogranak Đakovo, Đakovo, 2015.) i ‘Pjevaj, Molly’ (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2020.). Kao glazbenica objavila je i dva samostalna albuma: ‘Pantomima – Sevdah & Panonika’ (2016.) te ‘Gradovi i sela’ (2018.).