Home Gospodarstvo Velika zainteresiranost i mnogo podijeljenog znanja na radionici ‘Zeleni orasi’

Velika zainteresiranost i mnogo podijeljenog znanja na radionici ‘Zeleni orasi’

Klub žena Pokupsko organizirao je edukacije o ekološkom uzgoju i preradi oraha, lješnjaka i ljekovitog bilja

PODIJELITE

Klub žena Pokupsko je u suradnji s Općinom Pokupsko organizirao besplatnu edukaciju ‘Zeleni orasi’ o ekološkom uzgoju i preradi oraha, lješnjaka i ljekovitog bilja. Edukacija se održala prošlog vikenda i prošla je odlično. Kako nam govore iz organizacije, oduševljeni su velikom posjećenošću.

Stručnjaci obradili teme o uzgoju i održavanju

Na radionicama su se obradile teme razmnožavanja i sadnje, ekološkog uzgoja oraha i lješnjaka, prerade oraha i lješnjaka te ekološkog uzgoja ljekovitog bilja. Radionice su vodili stručnjaci u tim područjima – doc.dr.sc Damir Drvodelić, mag.ing.agr. Marko Vuković, prof.dr.sc. Tomislav Jemrić te Antun Francetić iz OPG-a Francetić. Projekt ‘Zeleni orasi’ je odobren od Zagrebačke županije čijim sredstvima je i financiran.

Zorica Šestak, predsjednica Kluba žena Pokupsko, objasnila nam je važnost ovakvih edukacija, posebice za mlade i buduće poljoprivrednike. “S obzirom na konfiguraciju terena Pokupskog i mogućnosti razvoja ekološke poljoprivrede smatramo da ovakvu edukaciju treba omogućiti ljudima kako bi vidjeli čime bi se u budućnosti mogli baviti, naročito mladi.”

Velika zainteresiranost, posebice mladih

Na edukaciji je sudjelovalo 50-ak zainteresiranih. “Na naše oduševljenje i s obzirom na koronavirus i vrućine, odazvalo se 50-ak osoba s područja Zagrebačke županije i općine Pokupsko. Po riječima predavača, ostali su oduševljeni s pozornošću posjetitelja. Na edukaciji su pokazani i primjeri kako sve to raditi, a bilo je i puno pitanja i odgovora. Za primjer dobre prakse smo pozvali OPG Francetić koji se već 20-ak godina bavi uzgojem ljekovitog bilja. Oni su predstavili svoje proizvode i prezentirali rad svog OPG-a gdje smo ljudima prikazali kako se od poljoprivrede, od malih parcela i ustrajnog rada može dobro živjeti.”, zaključuje.

Važnost edukacija za razvoj društva i gospodarstva

Među posjetiteljima je bio i načelnik općine Pokupsko, Božidar Škrinjarić, koji navodi da Pokupsko uvijek spremno pozdravlja ovakve projekte i radionice. “Općina podržava rad Kluba žena Pokupsko i osobito ovakve teme koje se tiču razvoja gospodarstva na području naše općine. Stoga vjerujemo da će stečeno znanje koje smo primili od predavača pomoći za inicijativu oko sadnje novih plantaža i nasada upravo tog ljekovitog bilja, oraha, lješnjaka i drugih kultura. I dalje ćemo pratiti ovakve i slične programe.”, govori nam.