Home Izdvojeno Velika Gorica odabrana kao baza za hitnu helikoptersku medicinsku službu

Velika Gorica odabrana kao baza za hitnu helikoptersku medicinsku službu

Ovime bi Hrvatska trebala dobiti specijaliziranu službu kroz koju će se osigurati brže zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata koji kod moždanog udara, srčanog infarkta i politraume povećava šanse za preživljavanje za 30 do 50 posto

PODIJELITE
Foto: Zavod za hitnu medicinu PGŽ

Ministarstvo zdravstva raspisalo je natječaj za hitnu helikoptersku medicinsku službu za baze u Rijeci, Splitu, Osijeku i Velikoj Gorici. HEMS baze predviđene su na lokacijama povezanim sa zrakoplovnom infrastrukturom, pratećim službama i uslugama. Zbog toga je za navedeno predviđen Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica te su odabrali i Zračnu luku Rijeka na Krku, Aerodrom na Braču te Zračnu luku Osijek. HEMS će biti na raspolaganju početkom 2024. za dnevne, a od turističke sezone iduće godine i za noćne letove, piše HINA te dodaju da će u bazama Velika Gorica (Zagreb) i Osijek helikopteri polijetati na dnevne hitne intervencije.

Navedeni natječaj je u vrijednosti od 63 milijuna eura te je raspisan do 8. svibnja. Ovime bi Hrvatska trebala dobiti specijaliziranu službu hitne helikopterske medicinske pomoći za pomoć građanima i turistima. Kroz ovaj proces će se osigurati brže zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata koji kod moždanog udara, srčanog infarkta i politraume povećava šanse za preživljavanje za 30 do 50 posto, pišu iz Ministarstva zdravstva.

Prema predviđanjima, helikopterska baza u Velikoj Gorici imat će 250 sati leta godišnje. Najveći procijenjeni broj sati naleta predviđen je za Rijeku i Split, s obzirom na to da se na tom području nalazi najveći broj stanovnika u udaljenim, slabo naseljenim područjima i na otocima, slabija je pokrivenost bolnicama, a tijekom turističke sezone višestruko se uveća broj potencijalnih korisnika.

U planu je sklapanje ugovora na sedam godina za sve četiri helikopterske baze, na osnovi 1500 sati leta godišnje, odnosno 10.500 sati leta za cjelokupno sedmogodišnje razdoblje. Pružatelj HEMS usluga dužan je osigurati helikoptere opremljene za hitnu pomoć, pilote i obuku medicinskog osoblja, koje će osigurati ministarstvo. Predviđeno je po 15 liječnika i 15 medicinskih tehničara u bazama u kojima će HEMS biti dostupan 24 sata.

Prema uvjetima natječaja, helikopteri ne smiju biti stariji od 20 godina i moraju biti prilagođeni letu iznad vode za jadranski dio, odnosno moraju u potpunosti udovoljavati zahtjevima EU uredbe o helikopterskoj hitnoj medicinskoj pomoći.