Home Izdvojeno Velika Gorica je drugi ‘naj-biciklistički’ hrvatski grad

Velika Gorica je drugi ‘naj-biciklistički’ hrvatski grad

PODIJELITE

Hrvatski ured Regionalnog centra zaštite okoliša Srednje i Istočne Europe (REC) proglasio je Veliku Goricu drugim “Naj-biciklističkim gradom u Hrvatskoj”, dok je Karlovac proglašen naj-biciklističkim gradom. Nagradu, bicikl i kacigu, na svečanosti održanoj u zagrebačkom Hotelu “Sheraton” u ime grada je primio zamjenik velikogoričkog gradonačelnika Ervin Kolarec.

bicikl3Zahvalivši se na nagradi, Kolarec je predstavio projekt izgradnje i uređenja biciklističkih staza na području Velike Gorice i okolice, kao i iznimno uspješnu biciklijadu “Tour de Tur” u organizaciji Udruge “Zdrav duh”.

– Velika Gorica posljednjih je godina uredila 35 kilometara biciklističkih staza oko grada. Subvencionirat ćemo i korištenje javnih bicikala, te ćemo podržavati događaje koji promoviraju biciklizam – izjavio je Kolarec.

Predstavljeni su i rezultati međunarodnog projekta “Mobile2020″, pokrenutog u svibnju 2011. kao petogodišnji projekt s ciljem stvaranja bike-friendly klime i veće mobilnosti na lokalnoj razini, kao i “Priručnik o planiranju biciklističkog prometa u urbanim sredinama”. Riječ je edukativnom materijalu o prostornom planiranju, biciklističkoj strukturi, uslugama i mogućnostima promocije u urbanim sredinama.

REC je u suradnji s Agencijom za zaštitu okoliša, Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu i Udrugom za promicanje sigurnosti prometa jedan od nositelja cijelog projekta “Mobile2020″. Projekt se paralelno provodi u 11 zemalja srednje i istočne Europe, a za cilj ima jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za održivo prometno planiranje i povećanje udjela biciklističkog prometa u gradovima, te promicanje korištenja bicikla u svakodnevnom prometovanju.

Provedeno je i niz edukativnih radionica namijenjenih lokalnim samoupravama te natjecanje za najbolji video uradak na temu biciklizma u Hrvatskoj, a uspostavljena je i Nacionalna stručna radna skupina za promicanje biciklističkog prometa.