Home Gospodarstvo Velika Gorica bilježi 50 posto više noćenja u odnosu na prije 7...

Velika Gorica bilježi 50 posto više noćenja u odnosu na prije 7 godina

PODIJELITE

Velika Gorica bilježi bolje rezultate prema potrošnji turista nego prema broju noćenja, a što je u Europi pokazatelj uspješnosti turističkog sektora. Problem je, međutim, što je broj noćenja ograničen malim smještajnim kapacitetima. Ipak, statistika pokazuje kako je u Velikoj Gorici čak 50 posto više noćenja u odnosu na prije sedam godina.

MiladaMesaric–  Kada sam u turističku zajednicu stigla prije sedam godina, broj noćenja se kretao nešto ispod 10 tisuća. Ovu godinu završavamo s 15 tisuća noćenja. Dobra vijest je ta što je upravo dobivena dozvola za gradnju budućeg hotela na Plesu, a najavljen je i još jedan hotel. Investitori Veliku Goricu prepoznaju kao mjesto u kojem se isplati investirati u hotel  –  rekla je direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice Milada Mesarić, u povodu Dana te institucije.

TURISTIČKA ZAJEDNICA KAO MENADŽMENT ORGANIZACIJA

Turističku zajednicu Velike Gorice, baš kao i ostale u Hrvatskoj, uskoro očekuje novi organizacijski sustav. U 2014. godini slijedi donošenje novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, prema kojem bi se turističke zajednice na regionalnoj razini trebale pretvoriti u destinacijske menadžment organizacije. One će u suradnji s privatnim sektorom i lokalnom upravom upravljati turističkim razvojem cijele regije uz novu mogućnost obavljanja komercijalne djelatnosti, što većina turističkih zajednica u Hrvatskoj za sada ne mogu.

–  Turistička zajednica Velike Gorice već se u proteklih nekoliko godina organizira i radi kao destinacijska menadžment organizacija i promjene unutar sustava neće se značajno odraziti na naš ustroj, ali će nam sigurno pomoći u boljem funkcioniranju unutar cijelog sustava turističkih zajednica. Nakon 22 godine ipak neke stvari unutar sustava treba promijeniti  –  kaže Mesarić.

MALE TURISTIČKE ZAJEDNICE POSTAT ĆE TURISTIČKI UREDI

Novi strateško marketinški plan hrvatskog turizma 2014.-2020. operativno će provoditi Hrvatska turistička zajednica, dok će Ministarstvo turizma dovršiti nacrt prijedloga zakona za reorganizaciju sustava turističkih zajednica u smjeru stvaranja destinacijskih menadžment organizacija. Prema novoj promjeni Zakona o turističkim zajednicama izgledno je da će se pojedine turističke zajednice ukinuti ili udružiti. Novim zakonom koji na snagu treba stupiti 1. siječnja 2015. godine predviđeno je da se male turističke zajednice udruže i transformiraju u turističke urede.

–  Očekujemo da u našoj turističkoj zajednici većih promjena neće biti obzirom da smo mi sve ove godine imali kvalitetne izvore prihoda, dovoljno sredstava i kadrova za uspješnu realizaciju zamišljenih programa. U 2013. godini imali smo bogati program uz mnoštvo manifestacija. U 2014. bit će puno projekata vezanih uz uređenje samog grada. Suradnja s komunalnim poduzećem, sadnja novih zelenih površina, razvoj festivala ruža iz jedne kulturno zabavne manifestacije u ekološko edukativnu akciju koja će trajati cijelu vegetacijsku godinu. Tu je još i jako puno manjih manifestacija i događanja  –  napomenula je.

U povodu Dana Turističke zajednice grada Velike Gorice prikazan je dokumentarni film u kojem su predstavljene sve ovogodišnje turističke manifestacije.