Home Vijesti VEGORA se predstavlja na globalističkoj konferenciji u Zagrebu

VEGORA se predstavlja na globalističkoj konferenciji u Zagrebu

PODIJELITE

Gorička razvojna agencija VEGORA predstavit će se na konferenciji “Odrast”, koja se održava u Zagrebu od 29. kolovoza do 2. rujna.

“Partneri iz Sveučilišta Vrije, Amsterdam i Laba Velika Gorica će udružiti snage i organizirati prezentacije projekta te panel-raspravu na temu ‘Održive i opravdane transformacije gradskih prehrambenih sustava: Slučaj Velika Gorica’”, navodi se u priopćenju iz VEGORA-e.

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA s poduzećem Inventivna rješenja (Velika Gorica LAB) provodi projekt Cities2030 sufinanciran iz EU programa Obzor2020, zajedno s više od 40 partnera iz 17 europskih zemalja. Cilj projekta je uspostava suvremenog i održivog gradskog sustava hrane, što uključuje sva područja vezana za tokove hrane – od proizvodnje, distribucije, prodaje do zbrinjavanja organskog otpada.

KONFERENCIJA ODRAST

“Suprotiva idealima održivog razvoja, zelenog rasta i zelenog kapitalizma, odrast (eng. degrowth) inzistira na tome da se okolišna stabilnost i održivost mogu postići isključivo odmakom od prevladavajućeg kapitalističkog sustava orijentiranog prema ekonomskom rastu”, definira se “Odrast” na svojim web-stranicama.

Glavne teme zagrebačke konferencije su: suvremeni emancipatorni internacionalizam, izgradnja otpora kroz odrast, feminističke, dekolonijalne, anti-rasističke i anti-ableist ekologije, umjetničke ekologije i eko-socijalne prakse, odrast kao politički projekt, komuniciranje odrasta kroz konzumeristički common sense, klimatska (ne)pravda, alternative ekonomije itd.

Ključni govornici konferencije su japanski marksistički filozof Kohei Saito, južnoafrički doktor razvojnih studija i projektni menadžer za klimatsku pravdu Zaklade Rose Luxemburg Roland Nkwain Ngam te ravnateljica Centra za klimatske promjene i politike održive energije na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) Diana Ürge-Vorsatz. Srednjoeuropsko sveučilište 1991. godine u Mađarskoj je osnovao milijarder George Soros.

Organizator konferencije je zagrebački Institut za političku ekologiju, a ugostit će oko četiristo sudionika. Institut za političku ekologiju u vrlo velikom udjelu financiraju inozemne vlade i međunarodne organizacije.