Home Izdvojeno Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije obilježila 30 godina djelovanja

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije obilježila 30 godina djelovanja

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije kroz sve ove godine postala je značajan čimbenik u izgradnji hrvatskog vatrogastva

PODIJELITE
Foto: Zagrebačka županija

Velikih 30 godina djelovanja ovog je vikenda proslavila Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije u dvorani Preporod u Dugom Selu. Na svečanoj sjednici su sudjelovali brojni gosti, među njima potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik gradonačelnika Dugog Sela Boris Savić, bivši predsjednici i zapovjednici Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, vatrogasni veterani te predstavnici vatrogasnih zajednica s područja Zagrebačke županije.

Osnivačka skupština Vatrogasne zajednice održana 28. kolovoza 1993. godine u vatrogasnom domu DVD-a Samobor. Prvi predsjednik bio je Josip Pankretić, a prvi zapovjednik Vladimir Domin. Nije stoga bila slučajnost da se obilježavanje održalo u Dugom selu, tamo je upravo bilo prvo službeno sjedište. “Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije kroz sve ove godine postala je značajan čimbenik u izgradnji hrvatskog vatrogastva, od pružanja direktne financijske potpore svojim članicama, nabavi vatrogasne opreme, osposobljavanja vatrogasaca, organizacije vatrogasnih vježbi, seminara i natjecanja“, rekao je Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić istaknuo je kako mu je čast biti predsjednik zajednice koja je primjer organiziranosti, ustrojenosti i uspješnosti u Hrvatskoj. Potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader im je čestitao što će iduće godine predstavljati Hrvatsku na vatrogasnoj Olimpijadi te pohvalio njihov rad.

Župan Stjepan Kožić naglasio je kako će Vatrogasna zajednica uvijek imati podršku Županije u radu te kako su vatrogasci ponos županije. Dodao je i kako je za potrebe vatrogastva, a prvenstveno nabavu vozila Županija u posljednjih 20-ak godina izdvojila preko osam milijuna eura.

Glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković također je čestitao obljetnicu Vatrogasnoj zajednici. „Pokazali ste snagu na mnogim intervencijama, pomagali ste i kod poplava i potresa izvan granica županije. Nije odbijena niti jedna zapovijed, nego su izvršene u najkraćem mogućem roku. To je veličina svih vas i veliko vam hvala na tome. Hrvatska vatrogasna zajednica ima i obvezu i skrbiti o svojim zajednicama. To činimo i činit ćemo i dalje kroz niz europskih projekata. U tijeku je nabava 60 šumskih vatrogasnih vozila. Odobrena su nam sredstva za izgradnju i adaptaciju vatrogasnih domova te za nabavu vatrogasnih vozila i opremu vatrogasaca“, rekao je Tucaković.