Home Kultura UTISCI O OTISCIMA Samostalna izložba Nevenke Arbanas u Galeriji Galženica

UTISCI O OTISCIMA Samostalna izložba Nevenke Arbanas u Galeriji Galženica

U sklopu otvorenja izložbe na terasi Doma kulture Galženica održat će se i promocija autoričine likovne monografije. Izložba se može razgledati od 3. do 24. rujna

PODIJELITE

U petak, 3. rujna u 19 sati, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici (Trg Stjepana Radića 5), otvara se samostalna izložba renomirane hrvatske grafičarke Nevenke Arbanas naziva ”Utisci o otiscima”. Kustosica izložbe i autorica predgovora je povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović. Izložba se može razgledati do 24. rujna.

Renomirana hrvatska grafičarka Nevenka Arbanas u Galeriji Galženica predstavit će se s 30-ak grafika nastalih od 2008. do 2017. godine, koje je okupila pod zajedničkim nazivnikom ”Utisci o otiscima”, po istoimenom tekstu književnika, pjesnika i akademika Luke Paljetka, o grafičko-pjesničkim mapama i/ili knjigama Nevenke Arbanas, pisanim za monografiju o autoričinom radu. Odabrani radovi nastali su kombiniranjem različitih grafičkih tehnika (akvatinta, linorez, bakropis, suha igla), odnosno metodama i postupcima kojima autorica majstorski vlada. Među najranijim radovima su grafike G – 10 i G – 11 iz 2008. godine, koje pripadaju ciklusu ”Pismo” u kojem se koristi uzorcima različitih kaligrafija iz raznih alfabeta i abeceda. Ostali radovi s izložbe odnose se na autoričinu dugogodišnju preokupaciju motivom biljnog lista kojom se počinje baviti od 2010. godine. Ovi radovi na razmeđu apstrakcije i figuracije stvaraju ugođaj jesenjeg lišća koje otpada s krošnji stabala i odumire dolaskom hladnoće i zimskog sivila. Biljni list se u tom smislu javlja kao simbol života i smrti, početka i kraja, kao melankolični podsjetnik na prolaznost. U ciklusu ”List” Nevenka Arbanas ne radi potpuni odmak od prethodno spomenute serije ”Pismo”, već među biljne listove inkorporira i tipografsko znakovlje, stara pisma, tekstove te ih na svojevrstan način ”kolažira” dajući tako grafikama vizualnu i značenjsku slojevitost.

U sklopu otvorenja izložbe, na terasi Doma kulture Galženica, održat će se i promocija likovne monografije naziva ”Nevenka Arbanas”, u izdanju Cosmos knjige (Zagreb, 2019.). Tekstove za monografiju pisali su Tonko Maroević i Luko Paljetak, grafički ju je oblikovao Mihajlo Arsovski, a uredio Zvonimir Dujmović.

Biografija autorice

Nevenka Arbanas rođena je 1950. u Batini (Baranja), slikarica-grafičarka. Godine 1953. s roditeljima se preselila u Našice, gdje je završila osnovnu školu. Maturirala je 1970. u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1975.), u klasi profesora Alberta Kinerta, te magistrirala grafičke izraze 1977. (A. Kinert).

Usavršavala se u grafičkim tehnikama na Akademiji Minerva u Groningenu, Nizozemska (1978.), u Atellieru 17 Stanleyja Williama Haytera u Parizu (1986.) te na Likovnoj akademiji u Pragu u klasi L. Čepelaka (1988.).
Izražava se monokromnim i kolorističkim kompozicijama. Uporabom različitih, najčešće kombiniranih tehnika, grafičkim metodama postiže slikarske efekte. Njenim umjetničkim grafičkim dosezima pripisuju brisanje granica između grafike i slike. No njeni su grafički listovi grafički u najvećoj mogućoj mjeri.

Sudjelovala je na više od 200 skupnih i 60 samostalnih izložbi, mnogobrojnim međunarodnim grafičkim izložbama te u selekcijama svjetskih bijenala i trijenala kao predstavnica grafičke umjetnosti iz Hrvatske. Objavila je niz grafičkih mapa i bibliografskih knjiga. Autorica je knjiga Grafičke tehnike (1999.) i Grafičke tehnike dubokog tiska (2015.). Radovi joj se nalaze u više muzeja, galerija i privatnih zbirki u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 1997. tiskana je likovna monografija Nevenka Arbanas uz autorsku suradnju Luke Paljetka, u izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u nakladničkom nizu Prizma (urednik B. Biškupić).

Godine 1994. svoje zanimanje posvećuje keramici te u crkvi sv. Josipa Radnika u Ostrošincima (župa Podgorač) izrađuje u glaziranoj keramici Križni put s raspelom, ogradu kora s likovima svetaca te prizore iz života sv. Josipa. Sljedeće godine u terakoti izrađuje Križni put u kapeli sv. Mihovila u Zagrebu.

Do 2000. godine predavala je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a nakon toga na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2012. do umirovljenja 2017. bila je redoviti profesor u trajnom zvanju.

Na temelju umjetničkih dostignuća u realizaciji umjetničkog projekta i pisanog rada Listovi / stvaranje asocijacija kod gledatelja grafičkog otiska stekla je 2017. akademski stupanj doktorice umjetnosti iz polja likovnih umjetnosti.

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu 2018. priređena joj je velika retrospektivna izložba koju su tekstovima u katalogu izložbe popratili Tonko Maroević i Luko Paljetak. Dobitnica je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2018.