Home Izdvojeno Usvojen Proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu težak 671,4 milijuna kuna

Usvojen Proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu težak 671,4 milijuna kuna

Proračun je 7,6 posto veći u odnosu na ovu godinu, a usvojen je s pet amandmana ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna, od čega najveći dio, čak 12 milijuna kuna, planira se amandmanima osigurati za sufinanciranje kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji.

PODIJELITE
Foto: Zagrebačka županija

Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije za novog predsjednika Skupštine izabran je Damir Mikuljan (HDZ) s 26 glasova “za” te 25 glasova “protiv”. Na prijedlog kluba HDZ-HSU-HSLS, kluba “Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti”, dva člana HNS-a i jedan nezavisne vijećnice izglasano je nepovjerenje dosadašnjem predsjedniku Mihaelu Zmajloviću. Protiv su bili članovi koalicije HSS-SDP-Laburisti njih 17, kao i četiri iz Mosta nezavisnih lista, dva iz Živog zida te dva nezavisna vijećnika od ukupno 51 člana Skupštine Zagrebačke županije.

Na istoj sjednici usvojen je Proračun za 2018. godinu koji iznosi 671 442 824,00 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 7,6 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije iznosi 362 586 429,00 kuna odnosno 4,8% više u odnosu na 2017. godinu. Proračun je usvojen s pet amandmana ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna, od čega najveći dio, čak 12 milijuna kuna, planira se amandmanima osigurati za sufinanciranje kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji. Amandmanima su sredstva preraspoređena i za povećanje sredstva za preglede mobilnim mamografom, javne potrebe u sportu, za naknadu za svako novorođeno dijete te kao dodatna pomoć programima Crvenog križa Zagrebačke županije.

Foto: Zagrebačka županija

– Proračun je ovim amandmanima značajnije promijenjen ne toliko u financijskom koliko u sadržajnom smislu, a to znači da su sredstva za ove amandmane bitno smanjila sredstva za planirane programe i projekte temeljem kojih sam dobio povjerenje žitelja Zagrebačke županije na posljednjim lokalnim izborima – rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije. Župan je dodao da se načelno slaže s projektima koji su predloženi amandmanima, no istovremeno je svjestan da to znači velike rezove za potpore u gospodarstvu, poduzetništvu, poljoprivredi, “a upravo smo zahvaljujući razvoju tih područja postali treća županija u Republici Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti”. Također, Kožić je pojasnio da je povećanje Proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU.

Članovi Skupštine složili su se da se s Gradom Zagrebom potpiše Sporazum o suradnji na pripremi projekta “Centar za gospodarenje otpadom Zagreb”. Nakon sklapanja Sporazuma, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. će pokrenuti aktivnosti za izradu projektnog zadatka radi izrade studijsko-projekte dokumentacije za koju će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osigurati 85 posto sredstava. Sporazumom se utvrđuje kako će se Centar za gospodarenje otpadom nalaziti na području grada Zagreba, dok će se na području Zagreba i Zagrebačke županije projektirati pretovarne stanice. Vrsta tehnologije obrade i način zbrinjavanja otpada unutar samog centra kao i točan broj i lokacije pretovarnih stanica definirat će se studijom izvedivosti.

Prihvaćen je i Program mjera sanacije unutar zona sanitarne zaštite izvorišta Strmec, Šibice i Bregana za postojeće građevine i djelatnosti za petogodišnje razdoblje, a koji sadrži sve potrebne aktivnosti za realizaciju sanacijskih mjera i zahvata s ocjenom stanja i utjecaja, prioritetne sanacijske zahvate, troškove, načine i rokove sanacije i rehabilitacije, nositelje aktivnosti te način osiguranja potrebnih sredstava.