Home Gospodarstvo Uspjeh velikogoričke obitelji: Povukli 170 tisuća eura pa pokreću proizvodnju i zapošljavaju...

Uspjeh velikogoričke obitelji: Povukli 170 tisuća eura pa pokreću proizvodnju i zapošljavaju ljude

PODIJELITE

Vlasnici velikogoričkog obrta „Radovan Petrović“ čija obitelj već 60 godina proizvodi i prerađuje pčelinje produkte uspjeli su doći do 170 tisuća eura nepovratnih sredstava iz IPA projekta Europske unije. Novac su dobili za proizvodnju prirodne kozmetike na bazi pčelinjih produkata.

–  Željeli smo pokrenuti potpuno novu proizvodnju s kojom ćemo biti konkurentni na velikom tržištu. Projekt smo pripremali više od godinu dana. Cijeli je vrijedan 225 tisuća eura, od čega smo dobili nepovratno 170 tisuća eura od Europske unije  –  kaže Snježana Mašović Petrović, vlasnica obrta „Radovan Petrović“.

STROJEVI OD 100 TISUĆA EURA

–  To je zapravo bio jedan izazov, da vidimo koliko smo spremni za tu aplikaciju i povlačenje novca jer to je nešto novo i, naravno, prilika! Osnovni cilj cijele priče je da proizvodnju podignemo na jedan veći tehnološki nivo što smo i postigli kupnjom potpuno novih strojeva. Više od 100 tisuća eura samo su mašine, a ostatak novca je predviđeno za sve ostalo. Dakle, pokriveni su svi troškovi projekta što je velika stvar  –  zadovoljno će vlasnica koja napominje kako je projekt oslobođen plaćanja PDV-a što im ide na ruku jer 25 posto na 170 tisuća eura nije malo novca.

Inženjerka Lea Slukan, prehrambeni tehnolog u proizvodnji, ističe da će se zahvaljujući prirodnoj kozmetici znatno povećati njihova konkurentnost na području Velike Gorice te na širem području Zagrebačke županije.

–  Novcem iz projekta kupit ćemo moderne i automatizirane punilice i mješalice za kreme. Također ćemo implementirati ISO 9001 standard, sustav sigurnosti hrane, te sustav zaštite na radu. Radit ćemo i na novom vizualnom identitetu, a i provesti marketinšku aktivnost kako bi identificirali potencijalne domaće i strane kupce. Sve to znatno će pomoći našoj konkurentnosti  –  kaže Lea Slukan.

Radovan_Petrovic

NOVA ZAPOŠLJAVANJA

Trenutačno zapošljavaju 11 djelatnika. Samo za potrebe novog projekta putem stručnog osposobljavanja zaposlili su troje mladih ljudi, dva inženjera prehrambene tehnologije i jednog diplomiranog ekonomistu. Uskoro će zaposliti i još dvoje djelatnika.

–  Trebat će nam voditelj projekta, to će sigurno biti inženjer kemije. Uzet ćemo i nekoga za komercijalu  –  najavila je Snježana Mašović Petrović.

Proizvodi obitelji Petrović već imaju sigurno tržište. Od svojih 10 stalnih kooperanata iz cijele Hrvatske na godinu otkupljuju 35 tona meda i različite proizvode plasiraju uglavnom u ljekarne. Nadaju se da će polučiti uspjeh i s proizvodnjom kozmetike na bazi pčelinjih produkata koja će na tržištu biti već u lipnju iduće godine.

PET KOZMETIČKIH PREPARATA

–  Napravit ćemo pet novih proizvoda, odnosno kozmetičkih preparata na bazi prirodnog pčelinjeg voska u kombinaciji s biljnim ekstraktima i eteričnim uljima. Kremu za normalnu kožu, kremu za osjetljivu kožu, kremu za masnu kožu, kremu za tijelo te dvije maske, za suhu i osjetljivu kožu  –  otkrila nam je inženjerka Slukan.

„BORBA“ S FARMACEUTSKOM INDUSTRIJOM

–  To je problem koji mi zasigurno ne možemo riješiti. S obzirom na zakonsku prilagodbu Europskoj uniji. Mi proizvođači prirodnih dodataka prehrani i kozmetike bit ćemo građani drugog reda, zato što se ne možemo, osim kvalitetom, boriti s farmaceutskom industrijom. Njihovi lobiji su previše jaki kao i njihova financijska mogućnost  –  ispričala nam je vlasnica.