Home Izdvojeno Uskrs će ove godine biti zaista poseban, a ovako ga možemo slaviti...

Uskrs će ove godine biti zaista poseban, a ovako ga možemo slaviti iz vlastitog doma

Zatvoreni u svojim domovima i bez previše društvenih aktivnosti, ove smo godine primorani Uskrs slaviti u uskom krugu obitelji. No, zašto ne bismo izvukli ono najbolje iz toga?

PODIJELITE

Ovogodišnji Veliki tjedan i Uskrsno blagovanje zaista su posebni na nekoliko načina. Zatvoreni u svojim domovima i bez previše društvenih aktivnosti, ove smo godine primorani Uskrs slaviti u uskom krugu obitelji. No, zašto ne bismo izvukli ono najbolje iz toga?

Brojnim vjernicima trenutna situacija otežala je blagovanje Uskrsa zbog nemogućnosti odlaska na blagoslov hrane i misu, ali, upravo to je razlog da se prisjetimo kako se Crkva, prije svega, nalazi upravo u nama. Brojni svećenici su ovih dana na online misama najavili kako ne trebamo očajavati zbog toga što blagovanje neće biti u Crkvi ili zato što nećemo imati veliku društvenu gozbu. Uskrs u krugu obitelji može biti jednako svečan i svet, možda čak i posebniji od onoga u velikom krugu vjernika.

Veliki petak

Foto: Dario Drvodelić

Danas je Veliki Petak, dan kad je zapovijedani strogi post i nemrs. Danas se prisjećamo Isusove muke i boli, a ovo je ujedno jedini dan kada se mise (i da je uobičajena situacija) ne bi održavale. Tiho je, tužno je i na današnji dan se uvijek govorilo da ‘miruje i gora i voda’ pa se kod onih koji štuju tradiciju, danas ne radi ništa – ne čisti, ne kopa, ne pere već se odmara u tišini. Da nas situacija nije zatvorila u kuće, danas bi se održavale procesije križnog puta, no njega možemo izmoliti i u svom domu uz molitvenik i zapaljenu svijeću.

Velika subota

Foto: Dario Drvodelić

Velika subota zadnji je dan priprema za Uskrs. U Turopolju i bližim mjestima u kućanstvima se rade pisanice koje se boje s kuhanim ljuskama crvenog luka, a zanimljivi ukrasi se na njima mogu dobiti od cvjetova i listova biljaka, ali i od voska. Jedan od tradicionalnih načina ukrašavanja pisanica bio je uz pomoć voska, od kojeg su se mogli stvarati različiti oblici. Subota je dan kad se pripremaju tradicionalna jela poput šunke, domaćeg hrena, mladog luka i rotkvica, a među slasticama će se tu naći domaće gibanice, buhtle, kuglofi i drugi kolači. Na Veliku subotu se priprema mlado povrće i jaja jer oni simboliziraju novi početak, to jest, novi život uskrslog Krista.

Inače se na ovaj dan obilazi Isusov grob i hrana nosi na blagoslov. Ove godine, nažalost, za to vjernici neće imati prilike, no i blagoslov jela mogu napraviti u vlastitom domu. Svećenici su predložili da na blagdanski stol stavite hranu koju ste pripremili, križ/raspelo i zapalite blagoslovljenu svijeću. Okupite se kao obitelj oko stola, pomolite se, a onda blagoslovljenom vodom poprskajte hranu i zahvalite Bogu na svemu što imate. Ovaj skromni blagoslov također će biti znak Bogu da ste zahvalni i da i vi očekujete novi život, život vječni.

Uskrs i Uskrsni ponedjeljak

Hrana se može, na gore spomenuti način, blagosloviti i u na Uskrs, a to je dan kada slavimo Isusa i njegovo uskrsnuće. Jedna stara tradicija govori da su djevojke, nakon što su ujutro odnijele hranu na blagoslov, žurile nazad svojim kućama jer se govorilo da ona koja prva stigne kući, da će se ona prva udati. Uskrs je dan blagovanja obitelji i svega na čemu smo zahvalni, ali i dan požrtvovnosti i skrušenosti u kojem molimo za naš novi početak.

Ova godina zaista je posebna i brojnim ljudima je donijela tešku situaciju, ali upravo ovo je vrijeme kada trebamo slaviti život i sve dobro koje on donosi. Blagovanje u uskom krugu obitelji neka bude prilika da se blaguje obiteljska ljubav, poštovanje, ali i tradicija.